Index Vakbarát Hírportál

Washington nem akarja, hogy Moszkva kifizesse az adósságát?

2022. május 25., szerda 16:44

Oroszország rubelben akarja teljesíteni dolláradósságát, miután a szankciók miatt megszűnt az amerikai valutában történő fizetés lehetősége. Ez Moszkvát potenciálisan is fizetésképtelenné teszi, ennek következtében beállhat a technikai államcsőd. A háború kirobbanása óta már volt egy ilyen csörte.

A bejelentés egy nappal azután történt, hogy Washington megszüntette azt a joghézagot, hogy Oroszország dollárban fizethesse a tartozását. Viszont a rubelben történő fizetés megszegné a 2026-os dollárkötvény feltételeit, amelynek kamatszelvényei pénteken esedékesek. Ezt követi egy harmincnapos türelmi idő, majd Oroszország hivatalosan is potenciálisan fizetésképtelenné válna.

Ahogy azt korábban megírtuk, szét kell választani, hogy egy nemzetgazdaság gyakorlatilag teljesen vagy technikailag megy csődbe. Az előbbi esetet könnyebb megérteni, hiszen itt arról beszélünk, hogy az államnak egyszerűen szó szerint nincs pénze, hogy fizesse az adósságát. Az utóbbi, amiről most Moszkva esetében beszélhetünk, akkor áll fenn, ha egy állam az előre megállapodott feltételek szerint nem fizeti a tartozásait: késik a fizetéssel vagy nem abban a devizában fizeti, amelyben megállapodtak. Esetleg tudná, de politikai okokból nem fizeti a kötelezettségeit.

Tehát most arról beszélünk, hogy Moszkva technikailag menne csődbe.

A Kreml úgy kommentálta az eseményeket, hogy Oroszország „egy barátságtalan ország által teremtett mesterséges helyzettel” néz szembe – mondta Anton Siluanov pénzügyminiszter, aki úgy folytatta, hogy „megvan a pénz és a fizetési hajlandóság”.

Lassan követhetetlen, hogy ki mit szeretne

Oroszországot – az ukrajnai háború kezdetét követően – a bevezetett szankciók és korlátozások egyre közelebb sodorják a technikai államcsődhöz. Amerikai bankok és magánszemélyek szerda déltől – New York-i idő szerint – nem fogadhatnak el kötvénykifizetéseket az orosz kormánytól.

Moszkva a tervek szerint pénteken nagyjából százmillió dollárnyi külföldi adósságfizetést szeretne teljesíteni. Tekintettel arra, hogy várható volt, hogy a szankciós kiskapu lejár, már a múlt héten elkezdte a pénz átutalását, hogy megelőzze az új korlátozásokat.

Akkor azt mondták, hogy mivel a pénz a kifizetőhöz került, az adóssággal kapcsolatos kötelezettségeit teljesítette.

Oroszország soron következő kifizetései közül csak a 2036-os, eurós, pénteken esedékes kamatszelvényű kötvényt lehet rubelben kifizetni. A 2026-os, dollárban jegyzett kötvény a kötvénydokumentumok szerint csak fontot, eurót vagy frankot sorol fel alternatív valutaként, és a június végén esedékes következő három kifizetésnél a kötvénydokumentumok szintén nem tartalmazzák a rubelt alternatív fizetőeszközként.

Emellett az is fontos, hogy áprilisban a Moody’s azt mondta, hogy Oroszország azon kísérletét, hogy a dollárkötvényeket ne dollárban, hanem rubelben fizesse ki, „nem teljesültnek” minősíti, ha a helyzetet nem oldják meg az esedékességtől számított harminc napon belül.

Végül Oroszország a türelmi idő lejárta előtt néhány nappal dollárban utalta át a pénzt.

Az orosz pénzügyminiszter úgy zárta a nyilatkozatát, hogy „a jelenlegi helyzetnek semmi köze nincs 1998-hoz, hiszen akkor Oroszországnak nem volt elegendő pénze adósságai kifizetésére”.

Az orosz–ukrán konfliktus szerdai percről percre közvetítését ide kattintva követheti nyomon.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok