Index Vakbarát Hírportál

Fontos változás a Lidl-boltok parkolóiban – örülhetnek a villanyautósok

2022. május 25., szerda 07:58

A Lidl Magyarország az elsők között kezdte meg az elektromos autótöltő hálózata telepítését áruházainak parkolóiban. A hálózat azóta igen jelentős fejlődésen ment keresztül: a szolgáltatás immár minden második áruháznál igénybe vehető, sőt bevezetésre került egy okostelefonos alkalmazás is, amely rendkívül gördülékeny megoldást kínál az autósoknak. A vállalat célja, hogy a töltőoszlopok mihamarabb az összes üzletnél elérhetők legyenek – felkarolva a környezettudatos közlekedés ügyét.

A Lidl hazánkban az elsők között kezdeményezte az elektromos autózás támogatását: már 2016-ban ingyenesen használható villámtöltő-állomásokkal szerelte föl egyes budapesti üzleteinek parkolóját. Az áruházlánc mindezt jócskán azelőtt lépte meg, hogy a kormányzat 2019-től előírta a napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatoknak, hogy limitált számban elektromos gépjármű-töltőállomással lássák el üzleteiket.

A Lidl e-töltőállomásai azóta is a törvényben megszabottnál nagyobb arányban állnak rendelkezésre: 

a szolgáltatás már 100 áruház parkolóiban összesen 183 töltőállomáson és 417 töltőponton várja a villanyautósokat, akik a bevásárlás ideje alatt gyorsan és kényelmesen tölthetik fel járműveiket. 

Bár az elektromostöltő-hálózat kétségtelenül fontos fenntarthatósági célokat támogat, nem utolsósorban segít a megtakarításban is. Az ingyenesen használható töltőoszlopok használatával az autósok éves szinten több százezer forintot spórolhatnak meg, ahhoz képest, mint ha nem díjmentes állomásokon töltenék járműveiket. S miközben az e-töltőket szolgáltató vállalkozások nagy többsége országosan térítéskötelessé tette az állomások használatát, a Lidl továbbra sem tervezi, hogy egységeit fizetőssé alakítsa. 

Mi több, a töltőhálózat a korábbi évekhez képest nagyobb áramfelvételt kínál, mivel az üzletlánc 2021-től AC- helyett DC-töltők telepítését kezdeményezte. Ezzel nem 2 kilowattóra, hanem akár 8-10 kilowattóra energiát is felvehetnek a villanyautók akkumulátorai egy félórás bevásárlás során.

Megújult segítség a kényelmesebb, egyszerűbb töltés érdekében

Az országos lefedettségű hálózat töltőállomásai az áruházak nyitvatartási idejében vehetőek igénybe. A töltőoszlopok kezelőszerveivel 10 perc, míg a Lidl eCharge applikáció használatával 30 perces ingyenes töltési lehetőséget biztosítanak. Az okostelefonos alkalmazással egy gyors regisztrációt követően indítható el és állítható le a töltési folyamat. 

A felhasználók számára egy interaktív térkép is rendelkezésre áll, ami az összes fővárosi és mind a 19 megyében elérhető Lidl e-töltőállomáshoz képes elnavigálni a felhasználókat. Az e-töltők esetében az appal figyelemmel kísérhető a készenléti időszak, a valós idejű foglaltság, a csatlakozók száma és típusai, valamint a töltőoszlopok teljesítménye. Az alkalmazás egyaránt nyomon követhetővé teszi a töltés időtartamát, sebességét és a felvett energiát.

Nincs megállás: nemsokára mindenhol megtalálható lehet

A Lidl Magyarország folyamatosan dolgozik a hálózat további bővítésén annak érdekében, hogy a szolgáltatás mihamarabb minden üzletüknél elérhető legyen. A diszkontlánc elkötelezett amellett, hogy elektromos töltőhálózata révén minél jobban hozzájárulhasson a környezetbarátabb közlekedéshez. Ennek keretében a zöldáramot is megújuló energiaforrásból biztosítjuk – mondta lapunknak Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője. 

Mindez összhangban áll a Lidlt tulajdonló Schwarz Csoport elköteleződésével is. A vállalatcsoport töltőhálózatának ambiciózus bővítésével aktívan támogatja a fenntartható mobilitást, ezért célul tűzte ki, hogy a 2022-es gazdasági év végéig mintegy 6200 új elektromos autótöltő pontot telepít kiskereskedelmi áruházaihoz Európa-szerte, így hozzávetőlegesen 13 ezerre növeli az elektromos járművek töltőhálózatában található töltőpontok számát.

A cikk az Index és a Lidl Magyarország tartalmi együttműködésének keretében valósult meg.

Rovatok