Index Vakbarát Hírportál

Jól keres? Prémium lakáshitel-ajánlatok várják!

2022. május 26., csütörtök 07:59

Lakáshitel igénylésekor az egyik sarkalatos pont a jövedelem mértéke lesz. Így ha az átlagosnál jobban keres, nemcsak anyagilag járhat jobban, de kedvezőbb feltételeket is kaphat. Utánajártunk, milyen prémiumelőnyöket jelenthet a magasabb fizetés egy lakáshitel igénylése során.

Sokan gondolják úgy, hogy lakáshitel igényléskor csak akkor lehet prémiumhelyzetbe kerülni, ha hét számjegyű fizetéssel vagy különösen értékes fedezeti ingatlannal rendelkezik. Ha otthonteremtés a cél, legyen szó ingatlanvásárlásról vagy építkezésről, a család általában kétkeresős – így kettejük jövedelmét együttes igénylés esetén összevontan kell kezelni. Ebben az esetben pedig a két fizetés összege már könnyen a kiváltságos kategóriába eshet.

Ha együttes igénylőként a kettejük keresete picivel átlag feletti, például havi nettó 300 ezer forint, akkor együttesen már 600 ezer forintnyi jövedelmet tudnak felmutatni. Ez pedig a lakáshitelpiacon már egy igen előnyös helyzet lehet. Nézzük a számokat!

Előnyök 600 ezer forint jövedelemmel

Ha egyedül, vagy együttes igénylőként havi nettó 600 ezer forinttal gazdálkodhat, és a jövedelmüket nem terheli más hitel törlesztőrészlete, akkor már kedvezőbb banki ajánlatok közül válogathat.

Az összehasonlítás kedvéért érdemes megnézni, hogy egy havi nettó 300 ezer forintos jövedelemmel a napjainkban elérhető legjobb lakáshitel a Bankmonitor kalkulátora szerint 6,61 százalékos THM-mel elérhető (20 millió forint, 20 évre, 10 évig fix kamat), míg nettó 600 ezer forintos jövedelemmel 6,28 százalékos százalékos teljes hiteldíj mutatóval (30 millió forint hitelösszeg, 20 évre 10 évig fix kamat).

Nagyobb jövedelemmel magasabb hitelösszeg igényelhető, kedvezőbb THM-mel.

Vagyis a 600 ezer forintos jövedelem lehetővé teszi, hogy rövidebb kamatperiódusú, és ezzel együtt még kedvezőbb lakáshitel-ajánlatot válasszon. Így ha például valaki tudja, hogy néhány év múlva nagyobb pénzösszeg állhat a házhoz és tervezi, hogy visszafizeti, vagy nagyrészt előtörleszti kölcsönét, akkor a rövidebb, 5 évig fix kamatú lehetőséget is kellő biztonsággal választhatja.  

Az alábbiakban a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorának 600 ezer forinttal elérhető legkedvezőbb ajánlatait gyűjtöttük össze 30 millió forint igénylésére, 20 éves futamidővel, 5, 10 és végig fix kamat esetén.

A kamatkedvezmény még nem minden!

A magasabb jövedelem miatti anyagi előnyökön felül még további kedvezményeket is kaphat. Például a hiteligényléshez kapcsolódó indulóköltségek egy lakáshitel esetében jelentősek lehetnek, de kedvezőbb anyagi háttérrel rendelkező igénylőknél jellemzően ebből is engednek a pénzintézetek. 

Emellett olcsóbb bankszámlacsomagra lehet jogosult, pláne, ha jövedelemérkeztetést is vállal az adott banknál. 

A kedvezmények természetesen bankonként jelentősen eltérhetnek, így még az igénylést megelőző tájékozódáskor érdemes felvenni a kapcsolatot a Bankmonitor független pénzügyi tanácsadójával, aki segít az élethelyzetnek és a jövedelemnek leginkább megfelelő szolgáltatások felkutatásában, illetve a későbbiek során sem hagy magunkra.

Mindemellett pedig a bank részéről is lehet egy prémium tanácsadója, akihez segítségért fordulhat bármilyen egyéb igény kapcsán.

(Borítókép: Marjai János / MTI)

Rovatok