Index Vakbarát Hírportál

A Kinder igazgatója először szólalt meg a szalmonellabotrány kitörése óta

2022. május 27., péntek 07:48

Több millió tonna Kinder-terméket semmisítettek meg, miután kiderült, hogy szalmonellával fertőződtek meg. A botrány óta negyven százalékkal csökkent a cég forgalma. A franciaországi igazgató bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések ötven százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák.

Összesen több mint háromezer tonna Kinder-terméket vontak vissza a piacról, miután áprilisban számos szalmonellás megbetegedés történt Európában, a lépésnek több tíz millió eurós pénzügyi hatása lesz – közölte a Ferrero cég franciaországi igazgatója a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban.

Vizsgálataink szerint a fertőzést feltehetően egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól vagy emberektől származik

– mondta Nicolas Neykov, aki először szólalt meg a botrány kitörése óta, és elnézést kért a történtekért.

Európában több száz gyermek betegedett meg, Franciaországban 81-en, közülük huszonkettőt kórházban ápoltak, miután ettek a szalmonellabaktérium által fertőzött, a Ferrero olasz konszern Kinder márkájú termékéből.

Az ügy áprilisban pattant ki, de a bélfertőzést okozó baktériumot már december 15-én felfedezték az Arlonban működő gyárban, ahol valamennyi visszavont csokoládétermék (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) készült.

Üzemzavar történt

Az igazgató szerint nem hanyagság, hanem üzemzavar történt. A Ferrero bejelentette, hogy a jövőben az üzemekben végzett ellenőrzések ötven százalékát külső hitelesített laboratóriumra bízzák, egyebek mellett a cég normadiai székhelyű francia üzemében. Korábban a vizsgálatok száz százalékát a Ferrero végezte.

A Ferrero szerint a botrány miatt negyven százalékkal csökkent a cég forgalma húsvétkor, a kár több tízmillió euró. A piacról visszahívott háromezer tonna terméket – több millió árucikket – megsemmisítették. Nicolas Neykov szerint a botrány következtében világszerte van mit módosítani a nagy élelmiszeripari konszerneknél – írta az MTI.

Vannak javaslataim. Remélem, hogy mielőbb találkozom a fogyasztói szervezetekkel és az új kormánnyal. Vannak dolgok, amelyeken változtatni kell, hogy ez soha többé ne forduljon elő

– tette hozzá az igazgató.

Rovatok