Index Vakbarát Hírportál

OKSZ: Csak az első fél évben 200 milliárdot fizetne a kereskedelem az extraprofitadóval együtt

2022. május 30., hétfő 11:28

Egyeztetne a kormánnyal az érdekképviselet az árubiztonság érdekében, mivel az újabb adóteher tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit.

Az extraprofitadót a kiskereskedelem esetében is az árbevétel alapján kell elszámolni – mivel a korábban a koronavírus miatt kivetett válságadó kulcsait emelnék meg –, így közvetlenül nem kapcsolható össze a kiskereskedők profitjával, és így nem értelmezhető – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség, amely május 27-i közgyűlésén tárgyalt a kormány által egy nappal korábban bejelentett adóteher lehetséges hatásairól.

Azt elismerik, hogy idén nő az ágazat árbevétele, de szerintük elsősorban azért, mert a jelentős infláció miatt eleve nőtt a forgalmazott termékek beszerzési és értékesítési ára is, és a többlet nem profitként jelentkezik, mivel egyrészt jelentős hányada a beszállítóknál landol, másrészt a kiskereskedelem saját működési költségei is jelentősen megemelkedtek.

Az érdekképviselet közleménye szerint az extraprofitadó a jelenlegi kiskereskedelmi adómérték, továbbá az élelmiszerárstopba bevont termékek forgalmazási vesztesége mellett újabb, számottevő súlyú terhet jelent, ami tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit. Úgy vélik, hogy bár a kormány intézkedéseinek háttere, a családok védelme és a költségvetés egyensúlyának megőrzése, a gazdaság növekedési lehetőségeinek javítása alapvető érdek, azonban az ágazat képviselői szerint tekintetbe kellene venni azt is, hogy ezek a terhek a vállalkozások napi működési kereteire, pénzügyi mozgásterére rendkívül kedvezőtlen hatással vannak.

Az OKSZ összesítése szerint a kiskereskedelmi különadó 2022-es terhe 80 milliárd forint körüli a költségvetési előirányzat alapján. De a kiskereskedelem állja az árstop költségeit is: „Szakértői becslés alapján a február–június hónapokban az OKSZ tagvállalkozásai 25-30 milliárd forinttal támogatták a magyar családokat.”

Az extraprofitadó 60 milliárd forintos előirányzatával együtt a kereskedelmi ágazat terhelése 200 milliárd forint az előbbiek alapján 2022 első félévében

– hangsúlyozza a közlemény. Hozzátéve, hogy bár az új adóteher bejelentése előtt nem egyeztettek a szektor képviselőivel, azonban az OKSZ tagvállalkozásai elengedhetetlennek tartják ezt a kereskedelem működését meghatározó kérdésekben, a szükséges kormányzati intézkedések végrehajtása és az árubiztonság megőrzése érdekében.

(Borítókép: Siegfried Modola / Getty Images)

Rovatok