Index Vakbarát Hírportál

Iszonyatos drágulás: meghaladták a 700 forintos határt az üzemanyagárak Magyarországon

2022. május 30., hétfő 20:51

Újabb rekordot döntött az üzemanyagok átlagára Magyarországon: most már mind a gázolaj, mind a benzin beszerzési átlagára 700 forint fölött lenne a kormányzati árstop nélkül.

Az idei év elején már felvetődött, hogy akár a 700 forintot is elérheti majd az üzemanyagok ára Magyarországon, de akkor ezt még az idei év végére prognosztizálták. Az ukrajnai háború azonban borította a képletet.

A múlt héten már volt néhány olyan benzinkút, ahol a gázolaj és/vagy a benzin ára meghaladta a 700 forintot, de az átlagár akkor még 700 forint alatt volt – egészen mostanáig. A holtankoljak.hu szerint szerdától ugyanis megint nagymértékben drágulnak az üzemanyagok:

A benzin ára 20 forinttal nő, a gázolaj pedig 15 forinttal lesz drágább.

A holtankoljak.hu a múlt héten még a benzin esetében 661 forintos, a gázolaj esetében pedig 679 forintos átlagos beszerzési árral számolt. A mostani áremelkedés, valamint a múlt heti, az üzemanyag-árusítást szabályozó kormányrendeletet követő fejlemények miatt most már ennél jóval magasabb átlagárakat becsülnek. A portál szerint, ha nem lenne árstop, akkor most ennyibe kerülnének átlagosan az üzemanyagok:

Az említett 20 és 15 forintos áremelkedés mellett ebben annak is szerepe van, hogy a múlt héten az említett kormányrendelet miatt már akadozni kezdett az üzemanyag-ellátás. Hétfőre már addig fajult a helyzet, hogy több benzinkút ki sem nyitott, ennek következtében pedig csökkent a kínálat, és emiatt kalkuláltak most magasabb átlagárakkal. 

Kivitelezhetetlen a rendelet

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Index megkeresésére úgy kommentálta a péntektől hatályba lépett rendeletet, hogy az kivitelezhetetlen. Elmondása szerint ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, amely nem megvalósítható, mivel a kutaknak nincs arra személyzeti kapacitásuk, hogy minden autót egyenként ellenőrizzenek. Az FBSZ elnöke hozzátette: ilyen kérdésekben a szakma képviselőivel kellene egyeztetni a döntés bejelentése előtt. 

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok