Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton: Az olaj- az atom-, a gázembargó a hidrogénbomba

2022. május 31., kedd 22:02 | aznap frissítve

A miniszter szerint Orbán Viktor nagyot küzdött, és nagyot nyert Brüsszelben, de a várható gázembargó miatt egy még nagyobb küzdelem várhat a magyar kormányzatra.

Az Európai Unió hétfői döntése olajárkrízist okoz. A szankciós politika és a háború a földgáz és a gabona ára esetén is idézhet még elő meglepetéseket, amik akár globális válságba is dönthetik a világot – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nagy Márton szerint a magyar miniszterelnök „nagyot küzdött, és nagyot nyert Brüsszelben, a hatodik uniós szankciós csomagban foglaltakkal, a Magyarországra is vonatkozó ideiglenes olajvásárlási kivétellel kapcsolatban, mert sikerült megvédenie a rezsicsökkentést”.

Gázembargó jöhet

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy az EU legközelebb a gázembargót veszi majd elő. Nagy Márton úgy látja,

az olajembargó olyan lett volna, mintha atombombát dobtak volna a gazdaságra, a gázembargó viszont olyan lenne, mintha egy hidrogénbombát dobnának le, vagyis egy még nagyobb küzdelem előtt áll a kormány.

Az olajembargó a hatósági üzemanyagárat veszélyeztette, a gázembargó a rezsicsökkentést, ami által a fűtés és a villanyenergia-ellátás is veszélybe kerülhetne. A gázembargó emellett az egész európai gazdaságot fenyegetné, bevezetése esetén Németország gazdasága is mély recesszióba süllyedne a miniszter szerint.

Inflációs várakozások és forintárfolyam

A szakember elmondása szerint idén átlagban 10 százalékos infláció várható, az áremelkedés mértéke jövőre átlagosan 5 százalék lehet. Nagy Márton szerint ezzel „egész jól állunk”, tekintve, hogy az eurózóna inflációja 8,1 százalékos volt, ezen belül

A tárcavezető megjegyezte, itthon az árstopok 5-6 százalékot javítanak az infláció szintjén, amely sajnos tartósan növekvő pályára állt az energia- és az élelmiszerárak megugrása miatt. A forint-euró árfolyammal kapcsolatban Nagy Márton megjegyezte, az most is jobban reagál a brüsszeli szankciókra, mint Magyarország fundamentumaira.

(Borítókép: Nagy Márton. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok