Index Vakbarát Hírportál

A Gazprom nem szállít több gázt a Shell és az Orsted vállalatnak

2022. május 31., kedd 19:51

Az orosz Gazprom kedden közölte, hogy megszakítja a gázszállítást a dán Orsted és a Shell Energy Europe Limited számára, miután mindkét vállalat visszautasította a rubelben történő kifizetéseket.

Június 1-jétől az orosz Gazprom vállalat megszakítja a gázszállítást a dán Orsted és a Shell Energy Europe Limited számára, miután mindkét vállalat kijelentette: nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért – írja a Guardian.

Oroszország korábban már leállította a gázszállításokat Lengyelország, Bulgária, Finnország és Hollandia felé, szintén a számukra nem megfelelő fizetési mód miatt.

A Gazprom közleménye szerint a Shell Energy Europe Limited közölte vele, hogy nem fog rubelben fizetni a Németországba szállított gázért. Hozzátette: a szerződés évi 1,2 milliárd köbméterig terjedő gázszállításról szólt.

A Gazprom szerint a Shell és az Orsted nem fizette ki a gázszállításokat május 31-éig, így leállítja a szállítást, amíg nem fizetnek az orosz követeléseknek megfelelően.

Nem veszélyezteti Dánia gázellátását

Az Orsted vállalat hétfőn azt nyilatkozta, hogy a Gazprom Export leállíthatja a gázszállításokat, egy ilyen lépés azonban nem veszélyeztetné azonnal Dánia gázellátását.

A Gazprom Export továbbra is követeli, hogy az Ostred rubelben fizessen a gázszállításért. A szerződés alapján erre nincs jogi kötelezettségünk, és többször is jeleztük a Gazprom Exportnak, hogy ezt nem tesszük meg. A fizetési határidő május 31., továbbra is euróban kell fizetni

– közölte korábban a cég.

A Shell nem ért egyet a feltételekkel

„A Shell nem értett egyet a Gazprom által meghatározott új fizetési feltételekkel” – mondta a Shell szóvivője kedden a CNN Businessnek. Hozzátették: azon fognak dolgozni, hogy továbbra is ellássák az európai ügyfeleket.

Henning Gloystein, az Eurasia Group energiaügyekért felelős igazgatója elmondta: a legutóbbi leállás nem jelent „jelentős bevételkiesést” a Gazprom számára, mivel a Shell Németországba irányuló exportja az oroszországi teljes export kevesebb mint 1 százalékát tette ki.

Ezzel szemben azok az európai energiacégek, amelyek sokkal inkább az orosz ellátásra támaszkodnak, nagyrészt átálltak a Gazprom új fizetési mechanizmusára, hogy megóvják a működésüket

– tette hozzá a szakértő.

Április elsejétől nincs apelláta

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-én jelentette be: aláírta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy már csak rubelben fizethetnek a gázért. Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal „barátságtalan” nyugati országoknak rubelszámlákat kell nyitniuk orosz bankokban, hogy fizetni tudjanak a gázért. A rubelben történő fizetés április 1-jétől érvényes.

Senki nem ad el nekünk semmit, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a meglévő szerződéseket a gáz rubelben történő fizetésének elmulasztása esetén leállítjuk

– mondta akkor az orosz elnök.

Magyarország fizet, de nem sérti a szankciókat

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta el, hogyan fizet Magyarország ebben a helyzetben, hogy ne sértse az uniós szankciókat. Elmondása szerint az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazpromexport közötti szerződéses viszony, valamint az elmúlt napok technikai tárgyalásai alapján lehetséges a brüsszeli szankciók megsértése nélkül, a szállító által előírt módon fizetni a leszállított földgázért.

Elmondása szerint a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az állam két számlát hoz létre a Gazprombanknál, egy euró- és egy rubelszámlát. A magyar kormány euróban fizet a banknak, a bank konvertálja az eurót rubelre, amelyet továbbítanak a Gazpromexportnak.

(Borítókép: Hűtött gázt szállító fagyos cső a Gazprom PJSC Chayandinskoye olaj-, gáz- és kondenzátummezőjénél 2021. október 21-én. Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok