Index Vakbarát Hírportál

Új eszközökkel meg lehet akadályozni a füst által okozott bajt

2022. május 31., kedd 14:36

Új eszközökhöz jutnak a tűzoltók az ártalomcsökkentés és baleset-megelőzés terén. A Magyar Tűzoltó Szövetség hétszáz füstjelzőt tesztel egy évig a Füstmentes.hu és a Magyar Biztosítók Szövetségének együttműködésében, lévén a füst a legveszélyesebb tétel a sokszor halálos kimenetelű lakástüzeknél.

A viharkárok mellett leggyakrabban a lakástüzek okoznak kárt az otthonokban, ilyen esetben szinte minden alkalommal a füst okozza a sérülést és a halálesetet. Most a tűzoltók, a Füstmentes.hu és a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége kampányban igyekeznek elterjeszteni a füstérzékelőket, amellyel megelőzhetők a lakástüzek és az ezzel járó emberi és vagyoni károk.

Ingyenes képzéshez is jutnak a tűzoltók, megtudhatnak minden fontos információt a füstérzékelő eszközök beszerelése és használata a terén, amelyekkel a végzetes kimenetelű háztartási balesetek jelentős része megelőzhető.

Mint azt a Füstmentes.hu, a tűzoltóság és a Mabisz Kaposváron kifejtette, a leggyakoribb, lakásokat érintő káreset a vihar, de nincs sokkal lemaradva a tűzkár sem, amely arányosan sokkal nagyobb károkat okoz. Mint a Mabisz tizenkét évre visszamenő statisztikái mutatják, míg egy átlag viharkár százezer forintos kifizetést hoz a biztosító számára, ez a tűzeseteknél egymillió, és lehet, hogy ez is csak részleges statisztika, mivel a lakóingatlanok nagyjából harmada biztosítatlan, ezért ott statisztika sem áll rendelkezésre.

A füst a gyilkos

Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy az eseményen elmondta: a lakástüzek terén a dohányzással összefüggő esetek jelentik a legelterjedtebb kiváltó okot, különösen ha ez bódultsággal találkozik, vagyis ha valaki elaszik egy égő cigaretta mellett.

Tavaly 7186 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben az esetekben 86-an haltak meg, 588-an megsérültek, 546 embert sikerült kimenteni.

Dobson szerint a további ártalomcsökkentés és a füst által okozott károk megelőzése érdekében mindenképpen fontos, hogy a lehető legtöbb lakásban legyen füstérzékelő, amellyel az önkéntes tűzoltóegyesületek most megismerkedhetnek.

A megelőző és ártalomcsökkentő kampány egy évig tart. Az ez idő alatt felszerelt és alkalmazott eszközök sajátossága, hogy a készülék rendkívül érzékeny, tíz évig megbízhatóan működik, addig nem kell újrakalibrálni, és bármilyen füstöt, legyen szó egy égve maradt cigarettáról vagy villanyhelyi tűzről, nagy megbízhatósággal érzékeli, hangjelzéssel jelzi az ott lakóknak vagy a szomszédoknak is.

A program keretében hétszáz egységet tesztelhetnek a tűzoltók.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok