Index Vakbarát Hírportál

BKIK: A vállalkozások közel kétharmada ellenzi a rakpart végleges lezárását

2022. június 2., csütörtök 11:34

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által megkérdezett vállalkozások többsége szerint a végleges lezárás akadályozhatja a térségben a lakosság, a vállalkozások és a közületek ellátását is.

Az online konzultációt kitöltő több mint 11 ezer vállalkozás 64 százaléka ellenzi a főváros tervét a pesti alsó rakpart lezárásáról, 69 százalékuk szerint rontani fogja a fővárosi autós közlekedési helyzetet, 61 százalékuk pedig úgy látja, hogy a tervezett intézkedés a helyi vállalkozókra és gazdaságra tekintve is hátrányos következményekkel jár majd – ismertette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az általa kezdeményezett felmérés eredményeit. A kezdeményezéshez időközben csatlakozott a mintegy 4200 tagot számláló Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT is.

A kamara elnöke, Nagy Elek erről tájékoztatta Karácsony Gergely főpolgármestert is, egyúttal kezdeményezte, hogy a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszának az autóforgalom előli végleges lezárásáról folytatott szakmai egyeztetéseken részt vehessen. A BKIK arra kéri a döntéshozókat, hogy a rakpart fejlesztése során vegyék figyelembe a Budapesten szolgáltató vállalkozások véleményét és szempontjait, és olyan koncepciót dolgozzanak ki, amely a közvetlen és közvetett hatásokkal is számolva minden fővárosi szereplő érdekeit figyelembe veszi.

A május 13–31. között kitölthető online konzultáció során a válaszadó vállalkozók mintegy 64 százaléka ellenezte a főváros tervét, míg mindössze 36 százalékuk támogatja azt. A fővárosi vállalkozások és a helyi gazdaság szempontjából a végleges rakpartlezárás tervét a kitöltők 61 százaléka tartja hátrányosnak, és csak ötöde véli előnyösnek.

A végleges lezárás a válaszadók túlnyomó többsége, 69 százaléka szerint rontani fogja a fővárosi autós közlekedési helyzetet, 20 százalékuk szerint pedig nem változtat rajta érdemben. A teljes lezárás helyett az utóbbi években megszokott időszakos lezárási protokollt ugyanakkor a kitöltők kétötöde támogatná, 56 százalékuk azonban ezzel sem értene egyet.

Rovatok