Index Vakbarát Hírportál

Bezárhatnak az OMV benzinkútjai Magyarországon és Szlovákiában is

2022. június 3., péntek 21:00

Az Indexnek piaci szereplők megerősítették a VG információját: a hétvégén bezárhatnak az OMV kútjai Magyarországon és Szlovákiában.

Nem tudták időben újraindítani az osztrák OMV schwechati finomítóját az üzem leállásával járó rendszeres karbantartása után – írta meg péntek este a VG iparági forrásokra hivatkozva. A schwechati üzemanyag kiesése miatt az OMV nem tudja ellátni még az osztrák piacot se biztonságosan, ezért a magyarországi és a szlovákiai kútjaikat egy időre be kell zárniuk, miután az ottani  finomítóban gyártott termékeket Ausztrián kívül elsősorban a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti az OMV. 

A VG emlékeztet: a karbantartást május 31-én kellett volna befejezni, és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, de az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel. 

Becslések szerint többhetes munkára van még szüksége a szakembereknek a finomító újraindításához. 

Az Indexnek iparági szereplők megerősítették: az OMV eddig hivatalosan nem tájékoztatta a Molt és más partnereit a leállásról. Az osztrák vállalat vezetése még abban reménykedik, hogy az osztrák kormány megengedi a stratégia tartalékkészlet egy részének felszabadítását. 

Az OMV havonta 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízel üzemanyagot hozna be Magyarországra, most ez a mennyiség került veszélybe. Szakértők szerint a mintegy 200 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető OMV kútbezárásai ellátási gondokhoz vezethetnek Magyarországon (az OMV látja el a magyar benzinpiac ötödét, a dízelpiac kb. hatodát). 

A VG szerint az sem segít, ha csúszva ugyan, de újraindul a finomító, 

a magyar üzemanyagpiac dízelből ugyanis behozatalra szorul, az éves fogyasztás a teljes finomítói kitermeléstől nagyságrendileg 10-15 százalékkal nagyobb.

Szakértők szerint a 480 forintban maximált kiskereskedelmi üzemanyagárszint miatt a külföldi beszállítóknak nem éri meg Magyarországra dízelt behozni. Az utóbbi időben már az OMV volt az egyetlen, amely fenntartotta a magyarországi importot. Ha ez most elesik, a kieső importmennyiséget a Mol már nem tudja pótolni.

(Borítókép: Megnövekedett forgalom az OMV egyik benzinkútjánál 2022. június 3-án este 9 óra után. Fotó: Olvasói felvétel / Index)

Rovatok