Index Vakbarát Hírportál

Sorra veszítik el a szakembereiket a bankok és a technológiai óriások

2022. június 6., hétfő 13:17

A távmunka vonzereje és a tehetségekért folytatott verseny olyan helyektől csalogatja el a magasan képzett embereket, mint a Goldman Sachs és a Facebook. Egy új elemzésből kiderült, hogy egyre többen távoznak a nagy bankoktól és a világ legnagyobb technológiai óriáscégeitől fintech startupokba.

A Wall Streetről, a londoni Cityből és a Szilícium-völgyből érkező bankárok, mérnökök, adattudósok és értékesítési munkatársak csatlakoznak a koronavírus-járvány idején felgyorsult exodushoz a Revelio Labs, egy munkahelyi intelligenciával foglalkozó vállalat által összeállított adatok szerint.

A felmondás a hagyományos bankoktól, például a Goldman Sachs Grouptól és az HSBC Holdingstól, illetve helyette a fintechcégekhez vándorlás – köztük a Coinbase Global és a Revolut felé – 75 százalékkal nőtt a pandémia kezdete óta. A havi állásváltások idén márciusban 72 százalékon tetőztek, ami a legmagasabb érték a feljegyzések 2011-es kezdete óta. Sok munkavállaló távozik olyan cégektől is, mint az Amazon.com és a Microsoft.

Új munkahelyek, magasabb fizetések

A bankokat elhagyó alkalmazottak száma a fintechek kedvéért az elmúlt több mint egy évtized legmagasabb szintjéhez közelít világszerte. A magasan képzett munkatársak számának növekedése az új ágazatokban betöltött szerepek miatt következik be, mivel a szűkös munkaerőpiacok miatt sok technológiai alkalmazott magasabb fizetést és rugalmasabb munkarendet keresve vált munkahelyet.

Az emberek megálltak, és újraértékelték, hogy mi a fontos számukra

– mondta Lisa Simon, a Revelio közgazdásza, aki a jobb munka-magánélet egyensúlyt, a jobb fizetést és a jobb karrierlehetőségeket nevezte meg fő mozgatórugóként.

Háború folyik a tehetségekért

A fintechek vonzzák a szakképzett munkatársakat a már befutott cégektől, viszont az biztos, hogy a fintechek és startupok felé távozó alkalmazottak száma elenyésző a nagy pénzügyi szolgáltató cégeknél vagy a szilícium-völgyi technológiai óriásoknál foglalkoztatottak összlétszámához képest. A Goldman világszerte 45 100 embert foglalkoztat.

Christian Faes, a LendInvest társalapítója és a Fintech Founders ágazaticsoport-elnöke szerint háború folyik a tehetségekért.

Szó szerint a Facebooktól és az Amazontól veszünk fel embereket, mérnököket, és ők nem vonzódnak a bankokhoz, ahol az 1980-as évekből származó kódolási rendszerek működnek

– mondta Christian Faes.

A fintech irányába történő elmozdulás ellenére már vannak jelei annak, hogy a trend enyhül. Az infláció elsötétíti a világgazdasági kilátásokat, és egy jelentős technológiai kiárusítás kétségessé tette a jövőbeli finanszírozási köröket. Mindezek fényében

a személyzet átállása a banki tevékenységből a fintechhez máris lelassulni látszik.

Ebben a környezetben egyes alkalmazottak a stabilitást választják a változás helyett. A kriptocégek különösen kockázatosnak tűnnek: a Coinbase piaci értéke az elmúlt hat hónapban zuhant, a részvények több mint 60 százalékkal estek a 2021. áprilisi tőzsdei bevezetési árhoz képest.

Ez arra késztet egyeseket, hogy kiálljanak a pénzügyi szektor kulcsfontosságú előnyei mellett.

Nekünk vannak ügyfeleink, nekik pedig nincsenek. Ha érdemi hatást akarsz gyakorolni 19 millió ügyfélre, akkor bankba mész

– mondta Zach Anderson, a NatWest Group adat- és elemzési vezetője.

Rovatok