Index Vakbarát Hírportál

Három-négyszeresére is drágulhat a kenyér

2022. június 7., kedd 09:05

Egy szakmai konferencián elhangzottak szerint jelentős drágulások jönnek, így akár 300 forint is lehet egy kiló liszt, a kenyér pedig 800 forintba kerülhet.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint egyelőre nem tudják megbecsülni, mennyivel emelkedik a kenyér ára. Elmondása szerint Magyarországon jelenleg százötvenféle kenyeret és négyszázötvenféle péksüteményt gyártanak és forgalmaznak. A pékeknek pedig, mivel a költségeik növekedtek, kénytelenek emelni az árakat.

A legnagyobb mértékben a liszt ára emelkedett, amelynek az ára legalább 80 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Azonban emellett emelkedett az élesztő, margarin, vaj és étolaj ára is. Az energiaárak növekedése pedig szintén kihat a drágulásra, nem beszélve a logisztikai díjakról és a munkabérekről.

Septe József az Infostart-nak elmondta, hogy egy évközi „korrekciót” is szükségesnek tartana a sütőipari dolgozók részére, mert különben el fogják hagyni az ágazatot. Ide kapcsolódóan azt is megjegyezte, nagy problémáik vannak a munkaerőhiány miatt. Ezek számát több ezerre tette a sütőipar területén.

Arra lehet következtetni, hogy a kenyér akár három-négyszeresére is drágulhat a jövőben.

(Borítókép: Cipók a Pannon Sütő Kft. várpalotai üzemében 2020. szeptember 24-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok