Index Vakbarát Hírportál

Negatív hitelminősítést kapott a Mol az orosz energiafüggőség miatt

2022. június 8., szerda 21:21

A kilátások felülvizsgálatát és módosítását főként a Mol oroszországi gáz- és olajszállítástól való függésével kapcsolatos kockázatokkal magyarázza a hitelminősítő.

A Fitch stabilról negatívra módosította a Mol Nyrt. hosszú lejáratú adósságbesorolásához kapcsolódó kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB hitelminősítését – közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.

A társaság tájékoztatása szerint a kilátások felülvizsgálatát és módosítását főként a Mol oroszországi gáz- és olajszállítástól való függésével kapcsolatos kockázatokkal magyarázza a hitelminősítő.

A Fitch által közzétett jelentés azt is megjegyzi, hogy nem feltételezik az oroszországi földgázszállítás leállítását, és a Mol-nak számos eszköze van pénzügyi helyzetének és erős likviditásának megvédésére.

A jelentés kitér arra, hogy Magyarország felmentést kapott az orosz olajra kivetett EU-embargó alól, és a Mol növelni tudná beszerzését a Horvátországból induló Adria-kőolajvezetéken keresztül, amennyiben az Oroszországból származó olajszállítása szünetelne.

(Borítókép:  Róka László / MTI)

Rovatok