Index Vakbarát Hírportál

A Northrop Grumman teszteli az új B–21-es bombázót

2022. június 8., szerda 06:51

Az orosz–ukrán háború és más geopolitikai feszültségek miatt az utóbbi hónapokban az amerikai védelmi szektor részvényei kerültek fókuszba. Ilyenek a Northrop Grumman, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies. A Northrop Grumman ráadásul elkezdte tesztelni nagy hatótávolságú bombázóját, a B–21-est. Emiatt a részvénye befektetési szempontból a vételi zónába került.

Az oroszukrán háború és a fokozódó geopolitikai feszültségek hatására előtérbe kerültek az amerikai védelmi szektor részvényei – írta meg az Investor's Business Daily.

A 197 szektor közül az Investor's Business Daily a repülőgépipart és a védelmi szektort az előkelőnek számító 28. helyre rangsorolja. A Hexcel szerepel a csoport tagjai közül a legelőkelőbb pozícióban, a 98. helyet foglalja el. A vállalat a védelmi szektornak szállít anyagokat. Ugyanezen a listán a Northrop Grumman és a Lockheed Martin egyaránt 88., míg a Raytheon Technologies a 81. helyen áll.

Miközben befektetési szempontból a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies a vételi jelzés eléréséhez a mozgóátlagok támogatására vár, addig a Northrop Grumman grafikonja már megadta ezt.

A B–21 bombázó fejlesztése

A Northrop Grumman minden hadszíntérre (levegő, szárazföld, tenger, űr és kibertér) fejleszt harcászati és védelmi rendszereket. A cégnek jelenleg 25 országban vannak ügyfelei. A vállalat jelen van az Egyesült Államokon kívül Ausztráliában, Európában, Japánban, a Közel-Keleten és Dél-Koreában is.

A Northrop Grumman fejleszti az első B21-es bombázót, mellyel az első próbarepülést 2023-ra tervezi az amerikai légierő. Az előző hónapban a vállalat sikeresen befejezte az első B21-es repülőgép (egy távolsági csapásmérő bombázó) első – és egyben legkritikusabb – terheléses kalibrációs tesztjét. Ez egyike annak a három mérföldkőnek, amelyeken a repülőgépnek a földi tesztelés szakaszában az első repülést megelőzően át kell esnie.

Más hadiipari részvényekhez hasonlóan, a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies mellett a Northrop Grumman sem rendelkezik a növekedési részvényeknél megszokott növekedési mutatókkal. Az egy évvel korábbi szinthez képest az első negyedévben a bevételek 7 százalékkal, az eladások pedig 5 százalékkal csökkentek.

Ahogy azt mindenki tudja, Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, ez pedig megnövelte a fegyverek iránti keresletet. Ennek hatására a Northrop Grumman árfolyama nem sokkal később új csúcsra került, aztán a Lockheed Martin és a Raytheon Technologies is követte a példát. Azóta mindegyikük árfolyamának emelkedése elakadt, viszont a három részvény közül a Northrop Grumman mutatja a legnagyobb erőt és rugalmasságot.

A Northrop Grumman vételi zónába ért

A Raytheon Technologies és a Lockheed Martin a tízhetes mozgóátlagokkal küzd, a Northrop Grumman viszont a tízhetes mozgóátlag felett tartózkodik, és egy kiformálódott csészealakzatnak köszönhetően 477,36 dolláros árfolyamon vételi jelzést produkált.

A Northrop Grumman pénteki forgalma átlag feletti volt, ami ráadásul 3 százaléknál is nagyobb emelkedést eredményezett, de az előző napok lefelé mozgásai közben látott napi mennyiségeknél még így is kisebb forgalom volt megfigyelhető. Az viszont pozitívum, hogy június 2-án a Northrop Grumman árfolyama kitört felfelé, és az 50 napos mozgóátlag felett zárta a napot.

(Borítókép: Wikipédia)

Rovatok