Index Vakbarát Hírportál

A román kormány megint betiltotta a magyarok sörét

2022. június 9., csütörtök 13:42

A Csíki Sör Manufaktúra a Facebook-oldalán tudatta a hírt, miszerint a román hatóság leállíttatta a Csíki Csipsz termékek gyártását és forgalmazását, mert 33 termék csomagolásán a gyártás helyszíneként a Székelyföld megnevezés szerepel.

A cég közleményben jelezte, hogy a román hatóság leállíttatta a Csíki Csipsz termékek gyártását és forgalmazását csütörtökön, mivel 33 termék csomagolásán a gyártás helyszíneként Székelyföld van megnevezve, nem pedig Románia.

Az azonnali leállítást Dan Tanasa román szélsőjobboldali aktivista feljelentése után rendelték el.

A román hatóság felszólította továbbá a Csíki Sör Manufaktúrát is, hogy a Székelyföld megnevezést cserélje le Romániára. A döntés ellen mindkét székely cég fellebbezett, és a gyártással, valamint a forgalmazással nem állnak le.

A vállalat a közleményét azzal zárta, hogy a Csíki Csipsz és a Csíki Sör Manufaktúra munkaközössége Dan Tanasa úrnak kívánja, hogy „igyon rá a medve vizet”.

Korábban is voltak problémák

Mint ismeretes, korábban már többször is vegzálták a Csíki Sör Manufaktúrát Romániában. Az Index is beszámolt arról, hogy érthetetlen okok miatt a román bíróság betiltotta az Igazi Csíki Sört 2017-ben. Ezt követően a magyar kormány keményen beleállt egy jogvitába.

Korábban még Hódmezővásárhely fideszes önkormányzata is bojkottra hívta az embereket, és Lázár János is többször véleményt nyilvánított ebben a kérdésben.

Hódmezővásárhely még a Heineken bojkottjára is felszólított az erdélyi Csíki Sör miatt.

(Borítókép: A cég új terméke, a száz napig érlelt limitált kiadású 100 napos Csíki Sör a futószalagon a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrában 2018. február 8-án. Fotó: Veres Nándor / MTI)

Rovatok