Index Vakbarát Hírportál

A gyógyszergyártók szerint a betegek biztonságos ellátását veszélyezteti az extraprofitadó

2022. június 10., péntek 20:51 | aznap frissítve

A forgalmazó cégek anyagi terhei is folyamatosan nőnek, csak úgy, mint mindenki másnak. Ők azonban már eddig is fizettek pluszterheket, saját számításaik szerint 2010-től kezdve összességében mintegy 900 milliárd forintnyi extra bevételhez juttatták a költségvetést.

Hibásnak, meggondolatlannak és veszélyesnek véli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM), hogy a kormány gyógyszerforgalmazókra is kivetett extraprofitadót. A szervezet – mely 26 gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon – közleményében azt írta: a rájuk rótt kötelezettségeket természetesen teljesíteni fogják, de a forint árfolyamának folyamatos gyengülése, a pandémia, majd az ukrán háború már eddig is súlyosan veszélyeztette a biztonságos hozzáférést számos modern gyógyszeres terápiához. Ráadásul

ezt most tovább tetézi a különadó aránytalan és nagymértékű emelése, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Úgy vélik, hogy a helyzet normalizálásához a gyógyszerekhez való hozzáférés kiszámíthatóságát megerősítő, azonnali, érdemi és támogató intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében a szakmai párbeszéd megindítását, a gyógyszeriparral kötendő új megállapodás keretében a hozzáférés gyorsítását és kiszámíthatóságát erősítő közös intézkedési terv megvalósítását sürgetik – a kormány segítségével.

Az AIPM kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány utáni, az ukrán konfliktus által felerősített negatív hatások alapjaiban rengették meg a gyógyszerekhez való biztonságos és kiszámítható hozzáférést. A forintárfolyam mélyrepülése csak az elmúlt négy évben közel 260 milliárd forintos veszteséget okozott a vényköteles termékeket forgalmazó cégeknek, ami számos terápia esetén már-már fenntarthatatlan piaci körülményeket teremtett. Azt írták:

mindezek fényében érthetetlen a kabinet által bevezetett különadó ezen gyógyszerekre való kiterjesztése.

Hozzátették, hogy a változatlan hatósági árak, a hatalmas méretű árfolyamveszteség, a folyamatosan növekvő gyártási költségek és az egyre erősödő inflációs nyomás mellett a gyógyszerforgalmazók eddig is több különböző jogcímen fizettek már különadót. Ennek összege csak tavaly 96 milliárd forintot tett ki, és 2010-től kezdve összességében már mintegy 900 milliárd forintnyi extra bevételhez juttatták a költségvetést.

Emellett a gyógyszereket érintő adókulcs 28 százalékra történő emelése megnehezíti a tízezer forintnál magasabb termelői árú készítmények hazai forgalmazását. Azaz kifejezetten az olyan, magasabb hozzáadott értékű terápiákat érinti, mint például a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a pszichiátriai betegségek, vagy akár a ritka megbetegedések kezelésére szolgáló, pótolhatatlan modern készítmények.

Összességében úgy látják, hogy a 20 milliárd forintos „extraprofitadó” több mint 80 százaléka kizárólag az innovatív gyógyszercégeket terheli, így a majd ezermilliárdos teljes hazai gyógyszerpiac negyedét érintő készítmények után kell a most bevezetett extraadó többségét befizetni – miközben ezen készítmények biztosítják a magyar betegeknek a legnagyobb egészségnyereséget.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok