Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem volt ilyen drága a benzin Amerikában

2022. június 12., vasárnap 09:36

Az Egyesült Államokban az üzemanyagárak több mint kétharmadával emelkedtek az elmúlt évben, és több mint kétszeresére nőttek Joe Biden hivatalba lépése óta.

Szombaton a benzin átlagára az Egyesült Államokban a történelem során először érte el az öt dolláros (1800 forintos) gallononkénti (3,8 liter) árat, ami további nyomást gyakorolt a több évtizedes csúcson lévő inflációra, és politikailag veszélyessé vált a Biden-kormányzat számára − írta meg a Financial Times

Az energiaárak emelkedése okozta a tovább folytatódó inflációs hullám jelentős részét, amely májusban ismét felgyorsult, és jelenleg 1981 decembere óta a leggyorsabb éves ütemben emelkedik. A pénteken közzétett legújabb fogyasztói árindex szerint az árak az elmúlt időszakban csupán egy hónap alatt egy százalékkal emelkedtek, vagyis az előző év azonos időszakához képest 8,6 százalékkal.

A kormány többször is Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta a drágulásért, az ország Ukrajna elleni invázióját nevezve meg a nyersolajárak meredek emelkedésének fő okaként. 

A Brent nyersolaj hordónkénti ára több mint 120 dollárra (45 ezer forintra) emelkedett a háború kezdetén. A pandémia alatt ez az összeg hordónként tíz dollár (3800 forint) volt.

Joe Biden és más vezető tisztségviselők, köztük Janet Yellen pénzügyminiszter többször is kijelentették, hogy a magas infláció kezelése a kormányzat „első számú prioritása”. Ezt a fő politikai üzenetet fogalmazták meg, miután az elnök népszerűségi mutatói rekordalacsonyra süllyedtek.

Rovatok