Index Vakbarát Hírportál

Radikálisan csökkenti a Gazprom európai gázszállításait

2022. június 14., kedd 16:30

A Gazprom negyven százalékkal csökkentette az Északi Áramlat 1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét a Siemens által végzett karbantartási munkálatok késedelmére hivatkozva. Ezt az állami tulajdonú vállalat jelentette be kedden.

A Gazprom indoklása szerint egy gázkompresszoregység nem érkezett vissza határidőre a javításból, emiatt mostantól legfeljebb százmillió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter mintegy hatvan százaléka. A Gazprom közleményéből nem derült ki, hogy a Siemens AG késleltette-e a javítási munkálatokat, vagy a konszernből néhány évvel ezelőtt kivált Siemens Energy.

Ez tovább súlyosbíthatja Európa ellátási nehézségeit.

Eddig sem a Siemens AG, sem a Siemens Energy nem válaszolt a megkeresésekre. Németország számára az Északi Áramlat 1 az orosz gáz fő szállítóvezetéke. Az Északi Áramlat 2 gázvezeték elkészült ugyan, de Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt még nem helyezték üzembe. A Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországba vezető Jamal–Európa-gázvezeték december óta nyugatról keletre, Németországból Lengyelországba szállít gázt. Továbbá az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja is jelentősen csökkent, ugyanis Ukrajna az elmúlt hónapban felfüggesztette a két tranzitpont egyikén a gázszállítást, egyharmadával csökkentve így a területén Európába áthaladó orosz gázszállításokat.

A legnagyobb kapacitású gázvezeték

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat 1 a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. Az üzemeltető vállalat szerint 2021-ben 59,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Oroszországból Európába a vezetéken keresztül. Tavaly év végéig összesen több mint 441 milliárd köbmétert exportáltak a vezeték üzembe helyezése óta. Ez a Németországba irányuló orosz gáz legfontosabb útvonala. A tervek szerint nagyjából  július közepéig szezonális karbantartás miatt leáll a vezeték.

A szállítások szűkülésétől való félelem a múlt héten tovább fokozódott, amikor tűz ütött ki egy amerikai cseppfolyósított földgázzal foglalkozó létesítményben, továbbá Norvégia üzemzavarok miatt csökkentette az áramlást. 

(Borítókép: Frederic Scheidemann / Getty Images)

Rovatok