Index Vakbarát Hírportál

Fokozzák az olajkitermelést, hogy megszabadulhassanak az oroszoktól

2022. június 15., szerda 20:57

Fogadkozik az olajországokat tömörítő OPEC, hogy fokozza a kitermelést. A járvány előtti ellátás ígéretét azonban számos kockázat teszi kérdésessé.

Az OPEC kitartott azon előrejelzése mellett, hogy a világ olajkereslete 2022-ben meghaladja a járvány előtti szintet. Az olajkitermelő országokat tömörítő csoport szerint Oroszország ukrajnai inváziója és a koronavírus-világjárvány továbbra is jelentős kockázatot jelentenek.

A kedden közzétett havi jelentésében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete fenntartotta azt az előrejelzését, hogy a világ olajkereslete 2022-ben napi 3,36 millió hordóval emelkedik. Vagyis arra számítanak, hogy kitart még a gazdasági fellendülés, amely igényli az energiaforrást világszerte.

Az ukrajnai háború miatt az olajár márciusban rövid időre hordónként 139 dollár fölé, 2008 óta a legmagasabb szintre emelkedett, ami súlyosbította az inflációs nyomást világszerte. Közben Kínában, ahol a koronavírus-járvány terjedését továbbra is szigorú karanténintézkedésekkel próbálják megakadályozni, újabb fellángolások vannak, miközben még a sanghaji korlátozások egy részét sem oldották meg. Mindenesetre Kína küszködése visszafogta a keresletet, ami miatt az árak is lefelé tartanak.

Előre tekintve a jelenlegi geopolitikai fejlemények és a világjárvány esetleges felfutása a második félév vége felé továbbra is jelentős kockázatot jelent az olajkitermelés előrejelzett, a járvány előtti szintre való helyreállása szempontjából

– áll az OPEC jelentésében.

„Az inflációs nyomás valószínűleg továbbra is fennmarad, és még mindig nagyon bizonytalan, hogy a geopolitikai válságok mikor enyhülhetnek. Mindazonáltal az előrejelzések szerint az olajkereslet az év második felében egészséges szinten marad” – tették hozzá a jelentésben a Reuters szerint.

A jelentés arra számít, hogy a világ fogyasztása a harmadik negyedévben a korábbi előrejelzésekkel összhangban átlépi a 100 millió hordós határt, a 2022-es átlag pedig 100,29 millió hordó lesz, ami alig haladja meg a 2019-es pandémiát megelőző szintet.

Az OPEC 3,5 százalékon tartotta az idei világgazdasági növekedési előrejelzését, hozzátéve, hogy a csökkenés továbbra is jelentős, a felfelé irányuló potenciál pedig meglehetősen korlátozott.

A jelentés közzététele után az olajár 123 dolláros hordónkénti szinten zárt. Ebben komoly szerepe van, hogy az Európai Unió bejelentette az év végéig bevezetendő orosz olajra vonatkozó embargót, pedig az OPEC ígéretet tett a kitermelés fokozására. Ezt viszont egyelőre nem tudják tartani: az olajországok kitermelése 176 000 hordóval 28,51 milliós mennyiségre csökkent a líbiai, nigériai és más országok termeléskiesései miatt. Viszont a szervezet igyekszik kiváltani az uniós orosz importot a következő hónapokban az ígéretek szerint.

(Borítókép: Sergio Flores / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok