Index Vakbarát Hírportál

Már nem tartozik az OBA a jegybanknak a Sberbank-kártalanítás miatt

2022. június 16., csütörtök 12:36

Tagi befizetésből és kötvénykibocsátásból jött össze a több mint 147 milliárd forint, amelyet meghitelezett az MNB.

Visszafizette az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a Sberbank betéteseinek kártalanítására a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) március 4-én felvett 147 milliárd forint összegű áthidaló kölcsönt és kamatait június 8-án – közölte az OBA. Ezt az alap a tagjai részére előírt egyszeri, rendkívüli fizetési kötelezettség előírásával, valamint 5 éves futamidejű, 75 milliárd forint össznévértékű kötvény június 2-i kibocsátásával teljesítette.

Ismeretes, hogy az OBA igazgatótanácsa április 6-án rendkívüli fizetési kötelezettséget írt elő tagintézetei számára 73,550 milliárd forint összegben, amelyet a tagintézetek 2022. május 25-ig teljes egészében teljesítettek.

Emellett az OBA igazgatótanácsának április eleji döntése értelmében 5 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki belföldi nyilvános, de tájékoztató közzétételi kötelezettség nélküli forgalomba hozatallal. Az így kibocsátott kötvény 75 milliárd forint össznévértékű, névre szóló, változó kamatozású, negyedéves törlesztési gyakoriságú, dematerializált és a magyar állam jogszabályi készfizető kezességvállalásával biztosított.

Az OBA kiemelte: a tagintézeti rendkívüli befizetések és a kötvények belföldi hitelintézetek általi lejegyzése jól mutatja a hazai hitelintézetek elkötelezettségét az alap mielőbbi feltőkésítése és a mindenkori pénzügyi stabilitás védelme iránt.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. A Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az OBA. Az OBA által nem biztosított – 100 ezer euró feletti – kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehetett hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekre mintegy ezer, döntően vállalkozói ügyfél tarthat igényt.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok