Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűsödtek a távmunkával kapcsolatos munkavédelmi szabályok

2022. június 17., péntek 13:50

Júniustól emelkedtek törvényi szintre a távmunka veszélyhelyzet idején alkalmazott szabályai. Az egyszerűsítéseknek köszönhetően javulhatnak az otthonról dolgozók munkakörülményei, csökkenhetnek az egészségügyi kockázatok.

A munkavédelmi előírások betartását részletes tájékoztató könnyíti meg a munkáltatók és munkavállalók számára – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és az anélkül végzett távmunkát. 

A munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a számítástechnikai eszközzel való munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét.

A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka (például varrás, egyszerűbb összeszerelési feladat) csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen folytatható, amelyről a feleknek írásban kell megállapodniuk. A munkáltatónak tehát előzetesen meg kell vizsgálnia, hogy a munkavégzési helyszín megfelel-e az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek, kockázatértékelést kell végeznie a többi között az alkalmazott eszközöket is megvizsgálva. Oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a dolgozó megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a lehetséges veszélyekről, egészségkárosító kockázatokról, a megelőző és védőintézkedésekről.

A rendszerváltás óta nem alakult így a foglalkoztatás

A kormány változatlan célja a teljes foglalkoztatás elérése és megvédése. A foglalkoztatottak aránya a 2010-es 56 százalékhoz képest tavaly nyár óta 74 százalék körül alakul Magyarországon a TIM szerint. A rendszerváltás óta nem tapasztalt magasságban járó ráta a többi között a nem tipikus foglalkoztatási formák, a részmunkaidő és a távmunka kiterjesztésével javítható tovább.

A járványhelyzetben, 2020 májusában mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról.

Rovatok