Index Vakbarát Hírportál

Van egy kiskapu, amivel a műszaki lejárta után is használhatjuk az autónkat

2022. június 18., szombat 08:27

Aki június végéig időpontot foglal járműve műszaki vizsgálatához, a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még szabályosan használhatja autóját – tájékoztatott a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a forgalmi engedélyek érvényességét a kormány a járványügyi veszélyhelyzetben 2022. június 30-i véghatáridővel meghosszabbította. A vizsgálóállomások 2020 tavasza óta is folyamatosan működtek, az időszakos műszaki vizsga elvégeztetésének tehát eddig sem volt semmi akadálya.

85 százalék cserélve

A Technológiai és Ipari minisztérium tájékoztatása szerint a tavalyelőtt márciustól idén májusig lejárt forgalmi engedélyek 85 százalékát már kicserélték, miközben a papíralapú okmányok helyett nem feltétlenül kell újat kiadni.

A friss érvényességi idő a meglévő dokumentumba is bejegyezhető.

A járművek műszaki megfelelősége biztonságos közlekedésük érdekében az ország 1450 vizsgálóállomásán ellenőriztethető.

A moratórium június végéig tart. Július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban.

Van egy kiskapu

A rendeleti szintű előírások azonban megengedik, hogy az érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen használhassuk gépkocsinkat.

Aki tehát júniusban bejelentkezik az időszakos műszaki vizsgálatra, annak idejéig szabadon közlekedhet.

Aki viszont ezt az utolsó utáni lehetőséget is elszalasztja, már kizárólag a vizsga napján és a vizsgálóállomásig vezetheti autóját a lejárt érvényességű forgalmival – tájékoztat a minisztérium.

Hogyan cserélhetjük a lejárt műszakit?

Szombaton és vasárnap is meg lehet újítani június 30-ig a Kormányablakokban a veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat. A vezetői engedély meghosszabbítása Ügyfélkapun keresztül online is intézhető, amennyiben a háziorvos az orvosi alkalmassági engedélyt kiállította.

A LEJÁRT FORGALMI ENGEDÉLYEK ÜGYÉBEN NEM A KORMÁNYABLAKOKAT, HANEM A MŰSZAKI VIZSGAÁLLOMÁSOKAT KELL FELKERESNI, EZEK AZONBAN HÉTVÉGÉN ZÁRVA TARTANAK.

A forgalmi engedélybe egymás után hat műszaki engedély jegyezhető be, így magát az okmányt nem cserélik minden esetben.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok