Index Vakbarát Hírportál

Sokan vásároltak ingatlant a háború és az infláció miatt

2022. június 18., szombat 17:31

Az első negyedévben az inflációval összefüggő aggodalmak, a zöldhitel-program keretének várható kifutása és az áprilisi választások előtti bizonytalanság előrehozott vásárlásokat generált a fővárosi ingatlanpiacon – közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő pénteken az MTI-vel.

A társaság elemzésében példaként hozták fel, hogy míg a 2017–2021-es időszakban a négylakásosnál nagyobb fővárosi projekteknél negyedévente átlagosan 1710 új építésű lakást értékesítettek, ezzel szemben az idei év első három hónapjában a 2000-et is meghaladta a tranzakciók száma. 

Ez arra utalhat, hogy sokan úgy döntöttek: a gazdasági hatások miatt ingatlanba fektetnek, akár a tervezettnél korábban is.

A cég elemzésében arra is emlékeztettek, hogy míg az ukrajnai háború gazdasági hatásai és az emelkedő infláció inkább a kínálati oldalt szűkítik, ezzel szemben a keresletet a nehezebben és drágábban elérhető hitelek fogják vissza valamelyest.  

Az elmúlt egy évben továbbra is gyors ütemben drágultak az ingatlanok Magyarországon: a drágulás mértéke átlagosan 10-15 százalékos volt, de bizonyos területeken 30-40 százalékkal is nőttek az árak.

Rovatok