Index Vakbarát Hírportál

Növelik a világ legnagyobb földgázmezőjének kitermelését az orosz gáz pótlására

2022. június 19., vasárnap 14:01

Az Eni olasz energetikai vállalat is részt vesz a világ legnagyobb, részben Katarhoz tartozó gázmezőjén kezdődő kitermelésben a katari energiaügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint.

Az olasz Eninek kicsivel több mint 3 százalékos részesedése lesz a 28 milliárd dolláros projektben, amelynek célja, hogy a világ egyik legnagyobb cseppfolyósítottföldgáz-kitermelőjének számító Katar LNG-előállítási kapacitását 2027-ig további 60 százalékkal növelje. Szád Serída al-Kábi, katari egészségügyi miniszter stratégiai vállalkozásnak nevezte a tervet.

Az Eni pénteken bejelentette, hogy a Gazprom orosz állami energetikai óriásvállalat 50 százalékkal csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállítást. A Gazprom a héten már korábban megkezdte az olaszországi szállítások csökkentését, szerdán a rendelt mennyiségnél 15 százalékkal, csütörtökön pedig 35 százalékkal kevesebbet szállított.

Így próbálnak függetlenedni az orosz gáztól

Az olasz vállalat Doha második külföldi partnere a francia TotalEnergies mellett. A TotalEnergiesszel kötött szerződést egy hete jelentették be. A 2054-ig érvényes megegyezés értelmében a francia cég 6,25 százalékos részesedéshez jut a projektben.

A külföldi vállalatoknak az előzetes tervek szerint körülbelül 25 százalékos részesedésük lenne, és hétfőn várhatóan újabb bejelentést tesznek az ügyben.

A gázmezőn, amelyen Katar Iránnal osztozik, 2026-ban kezdenék meg a projektet, beleértve a mező bővítését is. Az iráni részen a kitermelés a síita államot sújtó nemzetközi szankciók miatt akadozik.

Az ukrajnai háború februári 24-i kitörése óta több európai vezető is hangsúlyozta a függetlenedés fontosságát az orosz gázszállításoktól – írja az MTI.

Rovatok