Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás a minimumadóról: Ez a kormány nem az adóemelés kormánya

2022. június 21., kedd 09:29

A kormány elutasítja a globális minimumadót, mert az a magyar munkahelyeket veszélyeztetné – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta: ez egy adóemelést jelentene, márpedig „ez a kormány nem az adóemelés, hanem az adócsökkentés kormánya”.

Felhívta a figyelmet, hogy a társasági adót nem akkor kellene 9 százalékról 15 százalékra emelni, amikor a szomszédban háború van, az energiaárak elszabadultak és az infláció magas, ez a javaslat a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

Ráadásul eredetileg úgy volt, hogy ez olyan globális digitális technikai cégekre is vonatkozna, amelyek „nem szeretnek” adót fizetni. Ez a rész viszont kikerült a javaslatból, s így csak a termelő cégekre vonatkozna – ismertette az államtitkár, kiemelve: ezt nem tudják támogatni, hiszen ez a magyar emberek munkahelyét veszélyeztetné.

Az államtitkár elmondta: arról volt szó, hogy a globális minimumadót egységesen vezetik be a világon, de nem látni, hogy Európán kívül más ország „előre szaladna” ebben.

A háború veszélye

A lassan 120 napja tartó ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: a háború biztonsági, gazdasági, energetikai, inflációs kihívást, fenyegetést jelent. Minden kihívásra a béke jelenti a választ – szögezte le.

Menczer Tamás a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is kiemelte, hogy a globális élelmiszer-ellátást is veszélyezteti a háború. Márpedig, ha például a gabonaellátás veszélybe kerül, újabb migrációs hullámok indulhatnak el, és ezzel nőhet a terrorfenyegetettség is. Ezért Magyarország mindent megtesz, hogy – például a gabonaszállítás segítésével – a globális krízist enyhítse – fűzte hozzá.

A háborúra és az azzal összefüggő minden kihívásra, fenyegetésre, kockázatra az egyetlen jó válasz a béke. Különösen fontos ez Magyarország számára, hiszen a szomszédos Ukrajnában van háború, ott, ahol nagy számú magyar közösség is él

– hangsúlyozta az államtitkár.

Menczer Tamás azt mondta: a NATO álláspontjával is megegyezik a magyar álláspont, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne lépjen túl Ukrajna határain, és meg kell előzni egy konfliktust az atomhatalom Oroszország és a NATO között – számolt be az MTI.

Rovatok