Index Vakbarát Hírportál

Totális a káosz, perrel fenyegetik a Gazpromot az ukránok, de ez nem minden

2022. június 21., kedd 16:21 | aznap frissítve

Bírósághoz fordulna az ukrán Naftohaz, ugyanis a Gazprom nem tartja magát a földgázszállítási szerződésekhez. A vállalat vezetője azt is elárulta, hogy egyik olajfinomító sem működik az országban, nagy a hiány az üzemanyagból.

A Naftohaz Ukrajini azt tervezi, hogy beperli az orosz Gazpromot, amiért a szerződésben foglalt mennyiség alá csökkentette az ukrán területen keresztül történő földgázszállítást – közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A Gazprommal kötött szerződésünk feltételei szerint 45 napunk van arra, hogy megpróbáljuk rendezni a vitát, mielőtt bírósághoz fordulunk. Ez a határidő a jövő hónapban jár le, és ha nem történik semmi, és a Gazprom nem változtat az álláspontján, az azt jelenti, hogy a következő hónapban jogunk lesz nemzetközi bírósághoz fordulni

– emelte ki a Naftohaz vezetője, aki elmondta: vállalata minden jogával élni fog.

Az Index is beszámolt róla korábban, hogy Ukrajnában a háború miatt gondok vannak. A Gazprom korábban vis maiornak nyilvánította a megszállt Szohranyivka kompresszorállomáson keresztül történő tranzitgáz átvételét a Novopszkov kompresszorállomás működési és technológiai ellenőrzésének hiánya miatt, és arra kérte a Gazpromot, hogy a tranzitot a Szudzsa kompresszorállomásra helyezze át.

A Gazprom szerint azonban technológiailag lehetetlen a tranzit áthelyezése az orosz áramlási minták alapján.

A mennyiségek elosztását a 2019. június 30-i kölcsönös megállapodás is rögzíti.

Az ukrán fél azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kifizetés a korábbiakhoz hasonlóan a hosszú távú szerződésben szereplő, napi 109 millió köbméterre becsült szállítási mennyiség alapján történjen.

Nem működnek az olajfinomítók

A vállalat egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az orosz megszállók támadása miatt Ukrajna teljes olajfeldolgozó ágazata leállt.

Ukrajnában az agresszor masszív támadásai miatt nem működik egy olajfinomító sem, ami megnehezíti az olajtermékek biztosítását az ukrán piacon, ez pedig hiányt eredményez

– mondta a vállalat vezetője. Vitrenko továbbá megjegyezte, hogy a Naftohaz-csoport milyen feltételek mellett lesz képes megoldani az üzemanyagpiaci problémákat.

Ha megkapjuk a benzinkúthálózat teljes körű irányítását, ha megoldódik a logisztikai probléma, és képesek leszünk forrást szerezni a nemzeti kőolajtermék-tartalék felhalmozásához, a Naftohaz meg tudja majd oldani az üzemanyagpiac problémáit, és biztosítani a stabilitást, az átláthatóságot és a tisztességes árakat ezen a piacon

– mondta a Naftohaz vezetője az Unian szerint.

A bombázások miatt még márciusban leállt Ukrajna legnagyobb olajfinomítója a poltavai Kremencsukban, amely a teljes benzin- és dízelüzemanyag-ellátás közel negyven százalékát adta. Az oroszok mintegy húsz olajraktárat is lebombáztak.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok