Index Vakbarát Hírportál

Infláció feletti mértében megemelték Paks II. vezető tisztségviselőinek tiszteletdíját

2022. június 22., szerda 14:30

Az új atomerőművi blokkok beruházására létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját a májusban jelentett 10,7 százalékos, rekordinfláció feletti mértékben emelték meg a közelmúltban.

Az állami tulajdonú cégek kötelező jelleggel teszik közé a vezető testületnek kiosztott juttatásokat, Paks II. legutóbb április 12-én változtatott a listán. A közzétett adatok alapján Mészáros György, az igazgatóság (it) elnöke havi bruttó 1,4 millió, az öt tag egy-egymillió forint tiszteletdíjat kap – írja a 24.hu.

A projektcégnek ez éves szinten összesen 76,8 millió forint kiadást jelent. Paks II.-nél eddig is adakozóbbnak tűnt az állami tulajdonos, mint a többi köztulajdonú vállalatánál, de mostanában úgy tűnik, fokozták a tempót. Márciusig ugyanis 19,4 százalékkal emelte meg az állami tulajdonos a tiszteletdíjakat: az it-elnök bruttó 1 171 800, a tagok 837 ezer forintra voltak jogosultak. 

Hasonló mértékben emelkedett a felügyelőbizottság tagjainak tiszteletdíja is. Az elnök, Incze Zsolt, a miniszterelnök gimnáziumi iskolatársa 837 ezer forint helyett egymillió, a négy tag 502 ezer forint helyett hatszázezer forint tiszteletdíjban részesül.

Az ellenőrző-testület összesen 40,8 milliót kap készhez egy év alatt, Paks II. vezető testületeinek tagjai így összesen 117,6 millióért tartják az üléseiket. A 2021-es évről szóló beszámolóban még csak 102,128 millió volt az éves bruttó összdíj.

A közzététel alapján a vezérigazgató négymillió alapbért és tíz százalék prémiumot kap. Ha it-tagként Lenkei István felveszi az egymilliós tiszteletdíját, akkor prémium és juttatások nélkül bruttó hatvanmillió forintot keres egy év alatt.

A beruházó cég egyébként egyelőre még csak az engedélyeztetésnél tart, június elején kapta meg a talajszilárdítási engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megfogalmazása alapján ez a valódi építkezéshez azonban nem elég, csak a létesítési engedély birtokában kezdhetnek hozzá.

Rovatok