Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárdos bírságot kaphat a Ryanair

2022. június 22., szerda 06:40

A panaszok nagy száma miatt soron kívüli vizsgálatot rendel el a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a Ryanair ellen. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett különadót áthárítja az utazókra. A magyar hatóságok akár kétmilliárd forintos fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnak a légitársaságra.

Mint arról korábban beszámoltunk, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Ryanair légitársaság ellen. Az Igazságügyi Minisztérium szerint ugyanis minden évben számos fogyasztói panasz érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, nem megfelelő tájékoztatással, poggyászkezeléssel és az utasokkal való kommunikációval kapcsolatban.

Ezenfelül a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja a cég az utazókra.

Az RTL megkeresésére a kormány elárulta, hogy a rendkívüli ellenőrzésen egyebek között a légitársaság panaszkezelését vizsgálják. Ha jogsértést találnak,

a bírság akár kétmilliárd forint is lehet.

Hozzátették: az ellenőrzés a nyári időszakban folyamatosan tart.

Nincs több handabanda

Az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért. Az összeggel utólag terhelik meg a bankkártyát, amellyel a foglalás készült.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index megkeresésére akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra.

A Ryanair szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie. A miniszter erre azonban úgy reagált, hogy ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair, mert olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amelyet Európa más országaiban gond nélkül megfizet. A kormány ezzel az üzengetést lezártnak tekinti, és nem kíván részt venni az „útszéli, kocsmai handabandázásban”.

(Borítókép: A Ryanair Boeing 737-800 típusú sugárhajtású repülőgépe száll fel az Athéni Nemzetközi Repülőtérről 2021. szeptember 7-én. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto /Getty Images)

Rovatok