Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: A koronavírus előtt sem volt ilyen erős a magyar gazdaság

2022. június 22., szerda 13:44

A magyar gazdaság idei első negyedéves, 8,2 százalékos növekedése azt mutatja, hogy a magyar gazdaság ma erősebb, mint a vírusos időszak előtt volt – mondta Menczer Tamás szerdán Gödön.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a Penta Kft. lemezalakító műhely avatóünnepségén szólalt fel. Hangsúlyozta: az is mutatta a kormány elkötelezettségét a munka irányába, hogy még 2020-ban elindította a versenyképesség-növelő támogatási programot azon vállalkozások megsegítésére, amelyek a világjárvány alatt is vállalták, hogy beruházást hajtanak végre, és hajlandók voltak a meglévő munkahelyek megőrzésére is. 

A program keretében 1434 vállalat beruházását támogatta a kormány, ennek révén 1700 milliárd forintnyi valósult meg. Az intézkedéseknek köszönhetően 280 000 munkahelyet sikerült megőrizni, illetve létrehozni – közölte Menczer Tamás az MTI szerint.

Azt is hozzátette, hogy az intézkedéseknek köszönhetően már 2021 nyarára elérte a gazdaság a járvány előtti teljesítményi szintjét. Tavaly a koronavírus-járvány ellenére is történelmi eredményt mutatott fel a magyar gazdaság 7,1 százalékos növekedésével, és tovább erősödött az idei év első negyedévében is. Ma pedig több mint 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, amely – a kormány ígéreteihez híven – 2010-hez képest egymillióval több – közölte az államtitkár.

Nagy Gábor Lajos, a Penta Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a cég hatszázmillió forintos beruházását a kormány közel kétszázmillió forint vissza nem térítendő forrással támogatta, amelyből megépült a vállalat új, korszerű műhelycsarnoka, továbbá munkagépeket és gépsorokat szereztek be. 

Rovatok