Index Vakbarát Hírportál

Egy elemző szerint a kriptodevizák egy újabb dotkomlufit testesítenek meg

2022. június 22., szerda 12:52

Az arany szilárd menedéknek bizonyult a piaci esések közepette. Annak ellenére, hogy a nemesfémek ára egy kicsit visszaesett 2022 eleje óta, jelentősen felülmúlták a többi eszközosztály (a részvények, a kötvények és a kriptodevizák) teljesítményét, melyek mindegyike világpiaci szinten árfolyamcsökkenést szenvedett el, bár az előző három napon enyhe felpattanást láthattunk, ez csak a volatilitást mutatja. A kriptókkal szemben egyre többen foglalnak állást, a szabályozók is szigorítani akarnak.

A jelenlegi turbulens környezet okozta tendencia arra figyelmeztetheti a körültekintő befektetőket, hogy érdemes lehet megfontolniuk, hogy a portfóliójuk egy részét átmenetileg aranyban tartsák mindaddig, ameddig a kockázatos eszközökben tapasztalt eladási pánik véget nem ér – írta meg a Barron's.

A kihívásokkal teli időszakokban a defenzív eszközosztályok, mint például az arany és más, inflációkövető eszközök birtoklása kifizetődőbb lehet a befektetők számára. Nem minden esetben arról van szó, hogy az árfolyamuk emelkedne, de arról biztosan, hogy az ezekbe fektetők kevesebbet veszíthetnek

– mondta Sam Stovall, a CFRA kutatóvállalat vezető befektetési elemzője.

A legújabb bizonyítékok is ezt igazolják: a június 14-e előtti 12 hónapban a Gold ETC (tőzsdén kereskedett arany árupiaci jegy) árfolyama – melynek fedezetét letétbe helyezett aranyrudak adják – amerikai dollárban számolva 1,4 százalékkal került lejjebb (forintban számolva 24,5 százalékkal került feljebb 12 hónap alatt).

Az arany dollárban számított árfolyama a június közepe előtti 12 hónapban sokkal kisebbet esett, mint ugyanebben az időszakban például az iShares Nasdaq 100 ETF (exchange traded fund, azaz tőzsdén kereskedett befektetési alap), melynek árfolyama dollárban számolva 31 százalékkal került lejjebb, de az S&P 500 ETF-hez képest is, mely ugyanebben az időszakban dollárban számolva 21 százalékot esett.

A kriptók még rosszabbul teljesítettek

A fix kamatozású értékpapírok teljesítménye is borzasztó volt. Például az iShares iBoxx befektetési minősítésű vállalati kötvényeket tartalmazó ETF árfolyama 5 és fél hónap alatt 18 százalékot esett június 14-ig.

A Bitcoin pedig 5 és fél hónap alatt árfolyamának több mint felét elvesztette ebben az időszakban.

A legismertebb kripto 17 600 dollár körüli szintre esett szombat délután, az ether pedig 897 dolláros mélységben is járt, ahogy a kriptopiacot elérő eladási hullám felgyorsult. Aztán a bitcoin visszapattant 18 955 dollár körüli szintre, az ether pedig 955 dollár körül mozgott szombaton 20 óra körül. Kedd délre a piac még volatilitis volt, de a bitcoin 4 százalék felett drágult, így újra 21 100 dollár felett járt az árfolyam. Azonban az elmúlt hetek gyors kilengései miatt nem garantált, hogy tartós lesz az árfolyam emelkedése. Szerdán 9 óra körül ismét 20 000 dollár alá került a bitcoin árfolyama.

A spekulációk melegágya?

Pont ez a bizonytalan, az említett beszakadással járó időszak az, ami ellentmondhat az elmúlt évek uralkodó narratívájának, amely körülbelül 2021 közepéig azt hirdette, hogy ezek a digitális eszközök a viharos időkben átveszik az aranytól a menedék szerepét. Most már ez erősen megkérdőjeleződik. Sam Stovall pedig ennél is erősebben fogalmazott még az elmúlt időszakban:

A kriptodevizák a spekuláció megtestesítői, mert nincs lehetőség az értékük megbecslésére. Szerintem ma a kriptodevizák jelentik azt, ami a 90-es években a dotkom volt.

Majd hozzátette, hogy az 1990-es évek végén akkor pukkant ki a dotkomlufi, amikor a befektetők rájöttek, hogy a bevétel nélküli vállalatok valószínűleg soha nem fognak nyereséget termelni.

Miközben a kriptodevizák kudarcot vallottak a mostani zűrzavarban, az arany állta a sarat.

Az arany hosszú távon jó befektetésnek tűnik, szép jövőjének letéteményese lehet a magas infláció, valamint a részvény- és a kötvénypiacok összeomlása. Az erős amerikai dollár azonban jelenleg korlátozza az arany árfolyamának emelkedését. A dollárindex – amely a zöldhasú értékét követi nyomon a főbb devizákhoz képest – 2002 óta a legmagasabb szintet érte el a TradingEconomics szerint. Az arany árfolyama pedig általában fordítottan (divergensen) mozog a dollár árfolyamának alakulásával. Amint megáll a dollárerősödés, akkor az arany árfolyama elkezd emelkedni – értékelte a helyzetet Will Rhind, a Granite Shares alapítója és vezérigazgatója.

Szükségszerű a kriptodevizák szabályozása

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen csütörtökön azért találkozott a Wall Street-i bankok vezérigazgatóival, hogy megvitassák a globális gazdaság és az Egyesült Államok inflációs adatairól alkotott véleményüket, de a pénzügyminisztérium szerint a pénzügyminiszter „a digitális eszközök szabályozásának szükségességére” is felhívta a figyelmet – írta meg a Yahoo Finance.

A pénzügyminisztérium figyelemmel kíséri a kriptopiaci eseményeket – állítja egy minisztériumi tisztviselő. A tisztviselő szerint a kriptodevizák piacán a közelmúltban tapasztalt zűrzavar rávilágít arra, hogy egyre sürgetőbbé válik az iparág szabályozásának kérdése.

Márciusban Joe Biden elnök utasította kormányát, hogy dolgozzon ki terveket a kriptodevizák szabályozására, és az ezzel kapcsolatos munka nagy részét Yellen csapata végezte el. A jelentések elkezdtek megjelenni, és az igazságügyi minisztérium ezek közül június elején bemutatott egy olyat, amely szerint az Egyesült Államoknak több információt kellene megosztania a kriptodevizákkal kapcsolatos bűncselekményekről, és az ezek elleni küzdelemben segítenie kellene a tengerentúli partnereit.

Ennek ellenére az amerikai kormány és az amerikai pénzügyi szervezetek tisztviselői rendszeresen azt mondják, hogy a Kongresszus még nem hatalmazta fel a szövetségi kormányt a kriptodevizák szabályozására. Régóta várat magára az ügy megoldása, de valószínűleg 2022-ben sem fog megvalósulni, mivel a politikusok a félidős választásokra készülnek. Tehát annak ellenére, hogy például Pat Toomey szenátor reménykedik abban, hogy idén megjelenhet a stablecoinokat felügyelő törvényjavaslat, inkább arra lehet számítani, hogy a politikusok érdemben csak 2023-ban fognak komolyabban foglalkozni ezzel a témával.

(Borítókép:  Chesnot / Getty Images)

Rovatok