Index Vakbarát Hírportál

Előre bekészített e-mailben lehet tiltakozni a különadó miatt Nagy Márton miniszternél

2022. június 22., szerda 21:56

A magyar kormány nemrég bevezetett egy alaptalan és igazságtalan extraprofitadót a rekordmértékű veszteségeket szenvedett légiiparral, ezért a támogatására van szükségünk, hogy eltöröljék ezt az idióta és méltánytalan különadót – olvasható egy, a Ryanair csapata által aláírt levélben, amelyre az olvasóink hívták fel a figyelmünket.

Az utasoknak címzett levélben azt írják: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter több hamis állítást is megfogalmazott a légitársaságról, ezért újra felszólítják, hogy adjon magyarázatot arra:

A levél szerint a Ryanair arra buzdítja az utasokat, hogy tiltakozzanak ez ellen az „idióta” adó ellen, és írjanak levelet Nagy Márton miniszternek, hogy „vonja vissza ezt az idióta és a magyar emberekre káros adót”.

Az olvasóink által továbbított e-mail alján közvetlenül lehet üzenni a miniszternek: a gombra rákattintva egy előre megírt angol nyelvű levél nyílik meg, amely a kommunikacio@mk.gov.hu-ra van címezve, így az utasoknak csak annyi dolguk van, hogy aláírják és elküldjék a levelet.

A Miniszterelnöki Kabinetirodának címzett levélben többek között az áll:

Mi, magyar emberek és a családjaink most arra kényszerültünk, hogy kifizessük ezt az igazságtalan extraprofitadót az Ön kapzsisága és hülyesége miatt.

Valamint „követeljük, hogy haladéktalanul töröljék el ezt az igazságtalan különadót, ami csak növeli a légiutazás költségeit a magyar utasok és családjaik számára”.

Kocsmai handabanda

Az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a  repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, az azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért. Az összeggel utólag terhelik meg a bankkártyát, amellyel a foglalás készült.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index megkeresésére akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra.

A Magyar Nemzet később arról írt: a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét azt követően, hogy a légitársaság visszamenőlegesen megemelte a jegyeinek árát a kormány által kivetett extraprofitadó miatt. 

Erre reagálva a légitársaság szóvivője pénteken közölte: hamisak és egyértelműen kitaláltak azok az állítások, miszerint a magyar utasok körülbelül 60 százaléka visszaváltotta a Ryanairnél vásárolt jegyét. A légitársaság szerint a július 1. után velük utazó utasoknak kevesebb mint három százaléka döntött úgy, hogy visszaváltja a jegyét. A Ryanair ekkor közölte, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie. A miniszter erre azonban úgy reagált, hogy ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair, mert olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amit Európa más országaiban gond nélkül megfizet. A kormány ezzel az üzengetést lezártnak tekinti, és nem kíván részt venni az útszéli, kocsmai handabandázásban – tette hozzá. 

Az Igazságügyi Minisztérium 2022. június 21-én közleményt adott ki, amelyben azt írták, a panaszok nagy száma miatt soron kívüli témavizsgálatot rendel el a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a légitársaság ellen. Az ellenőrzés a nyári időszakban folyamatosan tart, a hatóságok akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak, amennyiben jogsértést találnak.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. május 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok