Index Vakbarát Hírportál

Hiába vásárolt adriai kikötőt a magyar kormány, még mindig nem működik

2022. június 22., szerda 07:04

A magyar kormány évekkel ezelőtt megvásárolt egy kis területrészt a trieszti kikötőben, abból a célból, hogy azon keresztül elősegítsék az exportot. Azóta letelt a beüzemelésre szánt 3 év, de még mindig nincs semmi hír arról, hogy mikor kezdődhet meg a magyar tengeri export.

Emlékezetes, hogy nemrég Orbán Viktor is arra vonatkozó gazdasági kérdésekről beszélt, hogy Magyarországnak nincs kikötője, ezért nehéz helyzetben van. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter épp három éve jelentette be, hogy Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért, 60 éves koncessziós szerződés keretében. 

A szakértők már az ügylet lebonyolítása után is többnyire azt mondták, hogy a gyakorlatban mindez csak pénzkidobással járhatA kikötő ügyéről legutóbb az ukrán gabonaexport kérdésével kapcsolatban is írtunk.

A terveknek megfelelően a magyar kikötőrészt 3 év alatt, 100 millió euróból kellett volna beüzemelni (igaz, az adásvétel véglegesítése mindeközben késett egy keveset). A 444.hu szerint most lejárt az előzetesen előírt 3 év, és semmi jele nincs még annak sem, hogy mikor kezdődhet a magyar tengeri export.

A kikötésre alkalmassá tétel egy hosszabb procedúra, amihez kotrással és partfalépítéssel az olasz fél segítségére is szükségünk van. Az időpontokkal óvatosak vagyunk: 3, 5 vagy akár 8 év is eltelhet, mire az egyes fázisok lezárulnak

– mindössze ezt mondta tavaly decemberben Garai Péter, az ügyletet lebonyolító Adria Port Zrt. vezérigazgatója. Vagyis egyelőre nincs hír arról, hogy a drágán megvásárolt magyar adriai kikötő mikor kezdheti meg működését, amelyet korábban már meg is mutattunk, hogyan néz ki.

(Borítókép: Marco Di Lauro / Getty Images)

Rovatok