Index Vakbarát Hírportál

Ryanair-vezér: A magyar miniszterek olyanok, mint Dumb és Dumber

2022. június 23., csütörtök 11:33

A Ryanair vezérigazgatója nem mindennapi hasonlattal élt. Szerinte a magyar miniszterek olyanok, mint Dumb és Dumber. Elmondása szerint még egy olyan kormánnyal sem találkozott, amelyik extraprofitadót vezet be egy olyan ágazattal szemben, amelynek rekordveszteségei voltak az elmúlt két évben.

Az elmúlt két évben a Ryanair mintegy másfél milliárd eurót veszített, a magyar kormány mégis ezt az ágazatot sújtja különadóval – mondta Michael O’Leary, a vállalat vezérigazgatója. Szerinte Nagy Márton „vagy egy komplett idióta, vagy nem érti a közgazdaságtant”.

A vezérigazgató elmondta: érthető, hogy sokan most akarnak utazni, ugyanis a járvány alatt csak korlátozott lehetőségek voltak erre. Az extraprofitadó miatt azonban az utasoknak 10 euróval többet kell fizetniük. Véleménye szerint mindez azért van, mert Nagy Márton nem szeretné segíteni a magyar családok egyesítését, számára fontosabb az adóztatás.

Mint az Euronewsnak elmondta, a Ryanair mindenkinek írt, akinek július elseje utáni foglalása volt, hogy vagy kifizetik a különadó összegét, vagy törlik a jegyüket és teljes visszatérítést kapnak. „Az utasok több mint 97 százaléka úgy döntött, hogy kifizeti Nagy miniszter úr adóját. Mert nem mi adóztattuk meg őket, hanem a saját kormányuk” – fogalmazott a vezető.

Michael O’Leary szerint a többi kormány arra törekszik, hogy minél olcsóbb legyen a repülés, ugyanis ez kell ahhoz, hogy ismét fellendüljön egy ország gazdasága. Magyarország azonban – mint mondta – csak drágábbá teszi azt.

Szerinte Nagy Márton „akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy Európa-szerte vannak ilyen adónemek. Nincs még egy olyan ország, amely extraprofitadót vezetett be a légitársaságokkal szemben, mert a többi kormány megértette, hogy ezek a cégek rengeteg pénzt veszítettek a járvány és az ukrajnai invázió miatt” – fogalmazott.

„Nem mozgok otthonosan a magyar politikában. Tőlem lehet Nagy vagy Orbán, a lényeg, hogy nem lehet megadóztatni valamit, ami nem létezik” – mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy ez teljesen ellentétes azzal, amit mindig hangsúlyoz a kormány, miszerint a magyar családokat védik.

Ez a két magyar miniszter olyan, mint Dumb és Dumber abban a Jim Carrey-s filmben, ha azt hiszik, hogy az emberek majd boldogan kifizetik a különadót és egyik napról a másikra egy drágább légitársaságot választanak

– mondta Michael O’Leary Nagy Mártonra és Gulyás Gergelyre utalva. Megerősítette: A légitársaság nem vonul ki Magyarországról. Szerinte azzal, hogy a Ryanair és a Wizz Air is ritkítja a járatsűrűséget, és a jegyek drágulnak, Magyarország veszít a vonzerejéből, így kevesebb turista fog érkezni.

Mint mondta, egyszerűen nem igaz, hogy a légitársaságok extraprofitot termelnek. „Nincsen jogi alapja annak, hogy megadóztassanak minket” – tette hozzá. Megjegyezte: „Mi mindig le fogjuk leplezni és kínos helyzetbe fogjuk hozni ezeket a politikusokat, amint hülye törvényeket hoznak, és azt hazudják az embereknek, hogy nem nekik kell megfizetniük a különadókat.” A vezérigazgató azt ígérte: „Addig hozzuk szégyenbe a magyar kormányt is, amíg nem törli el ezt az igazságtalan és kártékony adót, ami elsősorban a magyar családokat sújtja.”

Michael O’Leary elmondta azt is, hogy ha visszavonja a kormány az adót, ő is csendben marad. „Persze ő nem hallgathat el, mert tudja, hogy amit mond, az nem igaz, és ha abbahagyja a hazudozást, akkor lelepleződik” – fogalmazott.

Kocsmai handabanda

Az extraprofitadóról szóló rendelet június 5-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a  repülőjegyekre 3900, valamint 9750 forint különadót vetnek ki. A légitársaság a kormány bejelentését követően is már azt írta, hogy több mint hülyeség különadót kivetni a légitársaságokra, amikor azok nem nyereségesek. Majd arról tájékoztatták az utasaikat, hogy Európán belül 3900 forintot, az azon kívüli úti célokra pedig 9750 forintot kell fizetniük minden jegyért. Az összeggel utólag terhelik meg a bankkártyát, amellyel a foglalás készült.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Index megkeresésére akkor elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadót áthárítja az utazókra.

A Ryanair közölte, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek bocsánatot kell kérnie. A miniszter erre azonban úgy reagált, hogy ha valakinek bocsánatot kell kérnie, az a Ryanair, mert olyan adót akar áthárítani a légitársaság, amit Európa más országaiban gond nélkül megfizet. A kormány ezzel az üzengetést lezártnak tekinti, és nem kíván részt venni az útszéli, kocsmai handabandázásban – tette hozzá. 

Az Igazságügyi Minisztérium 2022. június 21-én közleményt adott ki, amelyben azt írták, a panaszok nagy száma miatt soron kívüli témavizsgálatot rendel el a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a légitársaság ellen. Az ellenőrzés a nyári időszakban folyamatosan tart, a hatóságok akár kétmilliárd forintos bírságot is kiszabhatnak, amennyiben jogsértést találnak.

(Borítókép: Michael O’Leary 2022. május 25-én. Fotó: Horacio VillalobosCorbis/Corbis via Getty Images)

Rovatok