Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi elismerést kapott Magyarország

2022. június 23., csütörtök 10:24

A tavaly őszi kötvénykibocsátással Magyarország elnyerte a Banker magazin The Banker's Deals of the Year Awards 2022 díját.

Közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter a Banker magazinra hivatkozva azt írta: Magyarország lenyűgöző időzítéssel használta ki a kedvező kamatkörnyezetet, valamint a közép- és kelet-európai országok iránti erős keresletet.

A sikeres kibocsátások mellett Magyarország idő előtt törlesztette adósságát: a tavalyi év során 430 millió dollárnyi devizakötvényt, valamint több mint 2 ezer milliárd értékű forintkötvény vásárolt vissza – olvasható a miniszter közösségi oldalán.

A járvány miatt megemelkedett államadósságot már tavaly csökkenő pályára állítottuk, a bruttó hazai termékhez viszonyított arányát 76,8 százalékra javítottuk

– írta Varga Mihály.

Hozzátette: „Tavaly a Közgazdász Vándorgyűlésen már kifejtettem: ha az elmúlt tíz év gazdaságpolitikai területeit kellene osztályoznom, akkor a legjobb értékelést az adósságkezelés kapná. Ma is így gondolom, gratulálok az Államadósság Kezelő Központnak.”

Rovatok