Index Vakbarát Hírportál

Womentoring: Az erős nők egymást erősítik

2022. június 23., csütörtök 18:12 | aznap frissítve

Mi különböztet meg egy erős és egy erőlködő nőt? Az erős nők tényleg elférfiasodtak, vagy ez csak egy félreértés? A dolgozó családanyák a valódi szuperhősök? Mennyire félelmetes egy erős nő? – Többek között ezekről a témákról beszélget a Design Terminal podcastsorozatának, a Womentoringnak első adásában Rácz Zsófia korábbi helyettes államtitkár és Volom Sára, a Photon startup alapítója.

A Design Terminal innovációs ügynökség és az Index Womentoring címmel indít podcastsorozatot. A beszélgetések olyan témákat vesznek sorra, mint a női vállalkozók kihívásai, a család és a karrier egyensúlya vagy éppen az erős nők jellemzői. Az első rész vendégei, Rácz Zsófia és Volom Sára már régóta ismerik egymást, és barátságuk kezdetétől egyetértenek abban: a nők sikere azon is múlik, mennyire hajlandók segíteni egymásnak. 

A Womentoring kezdeményezés a Design Terminal startupokat segítő Mentorprogramján belül indult pár éve. Fő missziója, hogy a nők, kisgyermekes anyukák figyelmét felhívja arra: érdemes vállalkozásba kezdeniük, és emellett praktikusan is segítse őket ebben a törekvésben. 

Magyarországon az Eurostat és a KSH adatai szerint a vállalkozások vezetőinek csak 42 százaléka nő. Azonban már ez is hatalmas előrelépés, mivel 2016-ban még csak 39 százalék volt az arányuk a vállalatok irányítói között. Az EU-ban mostanra már megközelíti az 50 százalékot a női vezetők aránya. 

A STATISZTIKÁKON TÚL Azonban MÉG MINDIG SZÁMOS KÉRDÉS MERÜL FEL A NŐK SZEREPEIVEL KAPCSOLATBAN. VAJON AZ IGAZÁN ERŐS NŐ AZ, AKI VEZETŐ POZÍCIÓBAN VAN? 

Rácz Zsófia szerint nem feltétlenül csak azokat nevezhetjük erős nőknek, akik ezt fennhangon bizonygatják. Véleménye szerint a nőknek nem szabad beleesniük abba a hibába, hogy azáltal próbálják meg erős női mivoltukat hangoztatni, hogy a közösségi oldalakon magukat mártírszerepbe tolják. „Sokszor a nők úgy erősek, hogy a környezetük azt nem is feltétlenül veszi észre.”

Volom Sára, a fotósokat és videósokat potenciális ügyfelekkel összekötő Photon online ügynökség alapítója szerint vezetői szerepben leginkább a döntéshelyzetek mutatják meg a nők erejét. „Ez járhat magánnyal, de tudni kell támaszkodni a közösségünkre, a körülöttünk lévő családtagokra, barátokra.” 

„Az alázat és határozottság egyensúlyának elérése tiszteletet vív ki” – summáz Rácz Zsófia. Azzal egészíti ki ezt Volom Sára, hogy szerinte az alázat leginkább a tudás megszerzéséhez elengedhetetlen, de amint biztos vagy a dolgodban, muszáj határozottságot mutatni. „Ha túl alázatos vagy, azt gyengeségnek látják az emberek.” 

A podcastben Volom Sára és Rácz Zsófia arról is beszél, mennyire félelmetes egy erős nő a férfiak számára, és miben van felelősségük az erős nőknek a fiatalabbak felé. Az is kiderül, vajon mi a különbség a startup és a közszolgálati szférában ezekben a témákban. Mindenképpen hallgasson bele a Womentoring első részébe! 

(Borítókép: Volom Sára, Rácz Zsófia és Tikvicki Dóra. Fotó: Design Terminal)

Rovatok