Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd: Teljes egészében fent kell tartani a rezsicsökkentést

2022. június 26., vasárnap 10:25

A közszolgálatai rádió vasárnap reggeli műsorának vendége volt Németh Szilárd rezsicsökkentését felelős kormánybiztos, ahol a háborús inflációról és a rezsicsökkentésről is beszélt.

A kormány célja, hogy az energia ára továbbra is ellátási gondok nélkül legyen megfizethető Magyarországon, a jövő évi költségvetés pont arról szól, hogy az elmúlt tíz év színvonalán tartsák a rezsiköltségeket – mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Németh Szilárd.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos az interjúban elmondta, hogy a világot háborús infláció rengeti meg, amiről álláspontja szerint Brüsszel elhibázott szankciós politikája tehet.

Németh Szilárd ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. Arról is beszélt, hogy az infláció 6-7 százalékkal lenne magasabb a négy stop – rezsi-, benzinár-, kamat- és élelmiszerárstop – nélkül.

A kormánybiztos a közszolgálati rádió műsorában kijelentette: teljes egészében fent kell tartani a rezsicsökkentést, ami szerinte nem lesz egyszerű, ugyanis „a háború árnyékában vannak olyan érdekek, amik nem ezt szeretnék elérni”.

Egyúttal érthetetlennek nevezte a brüsszeli szankciós politikát, hangsúlyozva, hogy Magyarország a gázra kivetett szankciókat sem tudja támogatni.

Németh Szilárd a Ryanair légitársaság extraprofitadóval kapcsolatos hozzáállásról megjegyezte: senki nem vonhatja ki magát a magyar szabályozás alól, és azt sem gondolhatja senki, hogy a magyar törvényeken kívül vagy felül áll.

Jelezte, hogy a céggel szemben komoly fogyasztóvédelmi vizsgálat zajlik. Németh Szilárd azt is hozzátette:  „önmagáért beszél az a lenéző stílus, ahogy a légitársaság vezetése beszélt Magyarországról”.

(Borítókép: Németh Szilárd  2022. június 22-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok