Index Vakbarát Hírportál

Olajra vonatkozó árplafonról tárgyalhat a G7

2022. június 26., vasárnap 10:37

A G7-csúcs előtt, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vesz, összeültek a tárgyalók. Arra jutottak, hogy érdemes lenne árplafont bevezetni az Oroszországból származó olajra.

A G7 tárgyalói egyetértettek abban, hogy az orosz olajra vonatkozó esetleges árplafonról folytatott megbeszélések eléggé előrehaladottak ahhoz, hogy a kérdést a vezetők elé terjesszék a vasárnap kezdődő németországi csúcstalálkozón – írja a Bloomberg.

A tárgyalófelek a csúcstalálkozót megelőzően a bajor Alpokban tanácskoztak, és bár még sok kérdést kell tisztázni, egyetértésre jutottak abban, hogy a vezetőknek hivatalos megbeszélést kell folytatniuk az árplafonról.

Egy ilyen ármechanizmus felső határt szabna az Oroszországból származó kőolajimportnak, amelyet minden résztvevő ország egyoldalúan szabna meg, és megakadályozná, hogy Oroszország magasabb áron adjon el. Az európai nemzetek számára ez egyúttal az energiaárak okozta infláció csökkentésének egyik lehetséges módja is, mivel az ukrajnai orosz invázió gazdasági következményeivel küzdenek.

A lap szerint míg Olaszország és az Egyesült Államok szorgalmazza a lépést, néhány európai nemzet óvatos, mivel ez az Oroszország elleni szankciókról szóló, már elfogadott európai uniós döntések újranyitását tenné szükségessé. Emellett az sem világos, hogy az orosz nyersolaj kulcsfontosságú vásárlóit, például Kínát és Indiát hogyan lehetne rávenni az árplafon betartására.

(Borítókép: Oljafinomító Moszkvában Oroszországban 2022. április 28-án. Fotó:  Natalia Kolesnikova / AFP)

Rovatok