Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Európai Unió: Végre megszületett a gáztározókról szóló rendelet

2022. június 27., hétfő 12:57

Az ukrajnai háborúval összefüggésben az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet.

A hétfőn Luxembourgban tartott tanácskozásról kiadott közlemény szerint a rendelet annak biztosítását célozza, hogy

a gázpiacon megfigyelhető zavarok ellenére az uniós gáztárolási kapacitások feltöltött készletekkel várják a téli időszakot.

Továbbá azt a célt is szolgálja, hogy a készleteket a tagállamok szükség esetén meg tudják osztani egymással. A rendelet értelmében a tagállamok területén található, földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetét megelőzően, még a következő téli időszakok kezdete előtt pedig 90 százalékig. Ahogy azt korábban többször kiemelték már, az Európai Unió 2022-ben arra fog törekedni, hogy az uniós, földfelszín alatti teljes gáztárolási kapacitás 85 százalékos feltöltöttségi arányt érjen el.

Eltérnek a kapacitások

Mivel a gáztárolási kapacitások országonként jelentősen eltérnek egymástól, a tagállamoknak nem kell maradéktalanul megvalósítaniuk a tárolási célértékeket, azokba ugyanis beleszámíthatják a cseppfolyósított földgáz (LNG), illetve az alternatív üzemanyagok készleteit is.

A nemzeti gázfogyasztásukhoz képest nagyon jelentős tárolókapacitással rendelkező tagállamok helyzetének figyelembevétele érdekében a földfelszín alatti készletek feltöltésére vonatkozó kötelezettség a tagállamok elmúlt ötéves átlagos éves gázfogyasztásának 35 százalékára fog korlátozódni.

Mivel egyes tagállamok nem rendelkeznek a területükön kiépített gáztárolóval, a rendelet szerint ezek a tagállamok éves nemzeti gázfogyasztásuk 15 százalékát más tagállamokban lévő készletekben tárolják. A rendelet azt is előírja, hogy minden földfelszín alatti tárolóhely-üzemeltető az érintett tagállamok hatóságai révén kötelező tanúsítással rendelkezzen. E tanúsítás célja, hogy elkerülhető legyen a kritikus tárolási infrastruktúrákra gyakorolt külső befolyás kockázata.

Egységes az időintervallum

A tárolási kapacitások feltöltésére vonatkozó kötelezettségek 2025. december 31-én szűnnek meg, míg a tárolóhely-üzemeltetők tanúsítására vonatkozó kötelezettségek ezen időpontot követően is érvényben maradnak majd. A rendelet eltérést enged Ciprus, Málta és Írország számára mindaddig, amíg ezen országok gázrendszere nem lesz közvetlenül összekapcsolva más tagállamok gázrendszerével – derül ki az MTI közleményéből.

(Borítókép: Krisztian Bocsi / Bloomerg / Getty Images)

Rovatok