Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyenre példa az albérletpiacon

2022. június 28., kedd 10:16

Tempót váltott az országos és a fővárosi albérletpiac, májusban a korábbinál gyorsabb ütemben drágultak az albérletek – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adataiból.

Az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás.

Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „a legfrissebb adatok passzolnak az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható.”

A közleményben kiemelik, hogy a lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legjelentősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. A legvisszafogottabb áremelkedés pedig Pest megyét és a közép-dunántúli térséget jellemezte, utóbbiakban alig több mint 14 százalékos volt az áremelkedés. 

Átlépte a lélektani határt is

A lakbérindex eredményeiből látható drágulással összhangban vannak a júniusi kínálati adatok is. Az összefoglaló szerint Budapesten 190 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legdrágább városrész a II. kerület a maga 330 ezer forintos átlagos bérleti díjával. A gazdasági szakértő kiemelte, hogy „az V. kerület a 312 ezer forintos albérletárával a második, az egy négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj ebben a városrészben elérte az 5 ezer forintos lélektani határt, amire korábban sehol nem volt példa egy kerületben sem”.

A legfrissebb adatokból az látszik, hogy a fővároson kívüli piacon a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között vannak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen és Székesfehérvár. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban százezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj. 

Rovatok