Index Vakbarát Hírportál

Energetikai vészhelyzetre készül a kormány, újabb cégek kerülhetnek állami felügyelet alá

2022. június 29., szerda 08:14

„A veszélyhelyzet során teendő intézkedések keretében gazdálkodó szervezetek működésének a magyar állam felügyelete alá vonásáról” címmel jelent meg egy kormányrendelet június 28-án, kedd este a Magyar Közlönyben. Ebben az orosz–ukrán konfliktusra hivatkozva a kormány előkészíti, hogy a magyar állam  az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a kiemelt energetikai iparágak szereplőit állami felügyelet alá vonhatja.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, június 28-án megjelent rendelet értelmében a kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében, valamint az ellátás folyamatosságára és biztonságára vonatkozó közérdek érvényesítése érdekében a stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból kiemelt energetikai iparágak, így különösen a villamosenergia-, földgáz-, kőolaj-, távhőipar és bányászat jelentős vagy meghatározó piaci erővel bíró szereplőit – közöttük is kiemelten az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget – a magyar állam felügyelete alá vonhatja.

A rendeletből az is kiderül, hogy az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy megteszi mindazokat az intézkedéseket, amelyek a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet működőképességének fenntartása, az állami felügyelet hatékony ellátása érdekében szükségesek, továbbá kizárólagosan jogosult dönteni a felügyelet alá vont gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének hatáskörébe tartozó ügyekben.

A rendelet első része már a mai, azaz június 29-ei naptól hatályba lép, míg a második – az állami felügyelet gyakorlására kijelölt személy bekezdés – része 15 nap múlva lesz hatályos.

A kormány június 4-ei rendeletében már kimondta, hogy veszélyhelyzet esetén az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t állami felügyelet alá vonja. Az akkor megjelent kormányrendeletből az is kiderült, hogy a „magyar állam felügyelete alá vonása során” az energiapolitikáért felelős miniszter (Palkovics László technológiai és ipari miniszterként felel az energiapolitikáért) jár el.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint Európa fordulóponthoz érkezett, Magyarország pedig izgalmas hónap elé néz a nyári csúcsidőszakban. Az üzemanyagár-sapkát úgy látja, hogy a jelenlegi formában fenntarthatatlan. Az FBSZ elnökével készült interjúnkat itt olvashatja.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Kim Ludbrook / MTI / EPA)

Rovatok