Index Vakbarát Hírportál

Az EU több mint 5 milliárd euróval támogat infrastrukturális létesítményeket

2022. június 30., csütörtök 09:44

Az Európai Unió (EU) 5,4 milliárd eurót fordít a fenntartható, biztonságos és hatékony közlekedési infrastrukturális létesítmények támogatására. Magyarországról öt kezdeményezést választottak ki.

A közlemény szerint a brüsszeli testület 135 közlekedési infrastrukturális projektet választott ki Európa-szerte támogatásra az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, azaz a közlekedési infrastruktúrába irányuló stratégiai beruházások finanszírozására szolgáló uniós eszköz keretéből – közölte az Európai Bizottság szerdán.

A finanszírozási keret az uniós országokban megvalósuló, a transzeurópai közlekedési hálózatba illeszkedő projektek támogatására szolgál. A finanszírozás valamennyi uniós tagállamban támogatni fogja a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítást, miközben hozzájárul a kontinensen belül hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítéséhez.

Támogatja a fenntartható közlekedést, javítja a közlekedésbiztonságot, valamint munkahelyeket teremt.

Az uniós bizottság kiemelte, több projekt az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kontextusában az EU és Ukrajna közötti áruszállítás megkönnyítésére irányul.

Magyarországról öt kezdeményezést választottak ki. Három projekt biztonságos és védett kamionparkolók létrehozását célozza. A beruházások egyenként 3,5, és 7 millió euró közötti támogatással számolhatnak.

Egy másik a Hegyeshalom–SzombathelyZalaszentiván-vasútvonal fejlesztési terveinek elkészítését valósíthatja meg 8,5 millió eurós támogatással.

Az ötödik kezdeményezés célja azoknak a végleges tanulmányoknak az elkészítése 2,8 millió eurós támogatással, amelyek alapján Budapesten az új Nyugati pályaudvar multimodális, az utasoknak jobb szolgáltatásokat kínáló, föld alatti közlekedési csomóponttá alakul át.

Rovatok