Index Vakbarát Hírportál

Nem találtak szakácsot, bezár Szegeden a híres, 60 éve működő étterem

2022. július 1., péntek 11:08

Hiába kínáltak bejelentett nyolcórás állást és nettó 450 ezres munkabért, egy szakács sem akart velük szóba állni ennyiért. Így zár be több mint hat évtizednyi működés után Szeged egyik első étterme, a Gulyás csárda. Az étterem tulajdonosa, Holló János mesélt az Indexnek a bezárás körülményeiről.

„Tényleg annyira súlyos a munkaerőhiány, hogy be kellett zárnunk Szegeden a Gulyás csárdát. És ez nem csupán helyi, hanem országos szintű probléma, hogy elfogytak a szakácsok. A mozdonyvezető és a kőműves viszont nem állhat be főzni, hiszen kell a szaktudás.

Ha elindulok, előbb találok aranyat a fűben, mint jó szakácsot Magyarországon. Ennyire nincs utánpótlás

– panaszolta az Indexnek Holló János, aki közel másfél hete kényszerült arra, hogy becsukja ikonikus éttermét. Azt a Gulyás csárdát, amely több mint hatvan évet megélt Szegeden. A Gulyás csárda pedig a pandémiával járó kényszerszünetet, valamint a piros betűs ünnepeket leszámítva azóta sem volt zárva.

Holló János állítja, 22 éve, amióta ő vitte az üzletet, tíz-tizenegy munkavállalóját, akik az étteremben dolgoztak, a koronavírus alatt is kifizette, és megtartotta bejelentett státuszban. Hiába kapja az étterembezárás hírére a rosszmájú kommenteket, nem igaz, hogy nem fizette meg a munkaerőt. Egyszerűen arról van szó, hogy szakácsot már nettó 450 ezerért sem találni.

„Hiába adtunk, kínáltunk nyolcórás, bejelentett státuszért, normális munkakörülmények mellett ekkora bért, és becsültük a munkatársakat, nincs munkaerő. Nettó 450 ezer forintért egy szakács sem akart velem szóba állni. Jó kérdés, hogy hova tűnt a munkaerő. Például volt olyan szakácsunk, aki kiment külföldre, más szakmát váltott, esetleg elment futárnak vagy határrendésznek” – árulta el Holló János, aki 22 éven át bérelte a Mars téri éttermet a szegedi önkormányzat cégétől, az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt.-től.

A Gulyás csárda tulajdonosa hozzátette, a bezárást megelőzően természetesen minden létező fórumon megpróbáltak képzett szakácsot szerezni, megmozgatták a teljes ismeretségi körüket, más éttermektől is kölcsönöztek szakácsokat.

Az utolsó három-négy-öt hónapban, amikor már a sokadik éjszakát töltöttem álmatlanul emiatt, azt mondtam, hogy ha vérzik is a szívem, nem ér ez ennyit, most kell befejezni. Szegeden rengetegen fejezték ki a sajnálatukat, miután múlt hét vasárnap becsuktuk a boltot. A szakmát ettől függetlenül csináljuk tovább, van még három panziónk, így nincs veszélyben a család megélhetése

– osztotta meg Holló János, hogy a Gulyás csárda bezárása után legalább van számukra hogyan tovább.

A friss KSH-jelentés szerint közel 90 ezer munkavállaló hiányzik a magyar munkaerőpiacról

Rovatok