Index Vakbarát Hírportál

Már felcsillant a remény a gázválság megoldására, de még rosszabb lett a helyzet

2022. július 3., vasárnap 12:29

Közel 60 százalékos töltöttségen vannak az EU-n belül a gáztározók, így nem tűnt esélytelennek, hogy egy enyhébb telet orosz földgáz nélkül is átvészelhetne a kontinens. Azóta a Gazprom 60 százalékkal csökkentette európai tranzitját, és bár az Egyesült Államok lett a kontinens legnagyobb földgázbeszállítója, az LNG-ellátás is bizonytalanná vált.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államok most először szállít több földgázt Európába LNG-s tartályhajókon, mint amennyit Oroszország csővezetéken keresztül küldött.

Bár ez történelmi mérföldkő, a képet árnyalja, hogy a Gazprom június közepe óta 60 százalékkal csökkentette a földgázszállítmányok mennyiségét az EU irányába. Eközben az amerikai export is nőtt, mivel az Egyesült Államok felpörgeti a szuperhűtött üzemanyag termelését, miután 2016-ban megkezdte az exportot a Mexikói-öböl környékéről, ezzel átalakítva a globális energiakereskedelmet. Az amerikai szállítások még a texasi Freeport LNG-üzemében bekövetkezett tűzvész után is erősek, pedig az üzemet hosszabb javítási munkálatok miatt leállították. 

Oroszország ukrajnai háborújának kezdete után az EU márciusban további 15 milliárd köbméter amerikai LNG behozataláról állapodott meg idén, hogy kiszorítsa az orosz gázt. Ambiciózus célként a blokk arra törekedett, hogy az orosz gáz egyharmadát idén különböző forrásokból származó cseppfolyósított termékkel helyettesítse. 

Csakhogy Oroszország évente mintegy 150 milliárd köbméter gázt szállít Európába csővezetéken keresztül, és további 14-18 milliárd köbméter lng-t.

Az orosz LNG-vel együtt, amely az Egyesült Királyság kivételével folyamatosan érkezik Európába, az Oroszország összességében még mindig nagyobb gázszállítója lehet Európának, mint az Egyesült Államok. A BP éves statisztikai áttekintése szerint 2021-ben Oroszország az USA és Katar után, Algériát megelőzve a harmadik legnagyobb LNG-szállítója volt Európának – számolt be a Bloomberg.

Egyre több az üzemzavar

A brit és holland nagykereskedelmi gázárak pénteken ismét emelkedtek az orosz gázellátással kapcsolatos aggodalmak, a globális cseppfolyósított földgáz kínálatának szűkülése és egy a jövő héten esedékes norvégiai kitermelési sztrájk miatt, amely hatással lehet a termelésre.

Az augusztusi holland nagykereskedelmi gázkontraktusok ára 0,10 euróval 148 euró/megawattóra árfolyam fölé emelkedett pénteken.

A gázkereskedők szerint a piacon aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az Északi Áramlat 1-en átmenő áramlás csökkenése elhúzódó lesz az egyik turbináról folytatott politikai tárgyalások miatt. A turbinát Kanadába küldték javításra, de visszatérése a szankciók miatt késik. A gond azonban az, hogy a már említett texasi Freeport terminálján sem indulhat meg az LNG-termelés, mert az üzemeltető cég nem kap engedélyt a javításra vagy a működés újraindítására, amíg nem kezeli a közbiztonságot fenyegető kockázatokat – írja a Hellenic Shipping News szállítmányozási szakportál.

A Shell ezen a héten azt is közölte, hogy az Ausztrália északnyugati részén található Prelude úszó létesítményéből származó cseppfolyósított földgáz szállítása legalább két hétig szünetel a jobb fizetésért küzdő szakszervezetek munkabeszüntetése miatt.

Mindezek a tényezők pedig akadályozzák az EU-t azon terv végrehajtásában, hogy a téli fűtési szezonra legalább 80 százalékra töltse fel a gáztározókat. Egyelőre valamivel 58,8 százalék fellett áll a betárolás az összes kapacitást nézve, de egyes területeken ennél kevesebb földgáz van csak a tárolókban: Magyarországon például csak 40,14 százalék áll rendelkezésre.

(Borítókép:   Glenn Campbell / Fairfax Media / Getty Images / Getty Images)

Rovatok