Index Vakbarát Hírportál

Irán felveszi a kesztyűt: az oroszokhoz igazítja az olaj árát

2022. július 4., hétfő 13:23

Az irániak a kőolaj árát kénytelenek voltak csökkenteni, hogy az orosz Ural olajjal is versenyezni tudjanak. Azért kényszerültek erre a lépésre, mert a legfontosabb szövetségesük, Oroszország egyre nagyobb teret hódít a kínai piacon.

Már egy hónapja is megírtuk, hogy Kína az orosz olaj fontos célpontjává vált, mivel az oroszoknak kiemelten fontos az energiahordozók eladásából származó bevétel szinten tartása. Ezzel viszont fokozott versenyre készteti Iránt, mely a kőolaj árának csökkentésével a kínai piacon megpróbálja felvenni a versenyt az olcsó orosz olajjal – írta meg a Bloomberg.

Mint emlékezhetünk rá, Oroszország ellen az Európai Unió május 31-én fogadta el az olajembargóról szóló szankciós csomagot. Ennek hatására az Európai Unióba irányuló orosz olajszállítás jelentős mértékben fog csökkenni. A több hónapon keresztüli huzavona hatására az oroszok azonban erre már felkészülhettek, hiszen mindössze néhány hónap alatt sikerült alternatív vevőkört kialakítaniuk.

A Kínába irányuló orosz export rekordszintre emelkedett májusban, így Kína a világ legnagyobb olajimportőreként májusban már több olajat kapott az oroszoktól, mint Szaúd-Arábiától, ezzel pedig Oroszország Kína legnagyobb olajbeszállítójává vált. Irán pedig pont azért csökkentette a kőolaj árát, hogy a kínai piacon versenyképes tudjon maradni. Valószínűleg részben a növekvő kereslet is közrejátszhatott ebben, hiszen mostanra már Kína is a szigorú víruskorlátozások enyhítése mellett döntött.

Az iráni és az orosz olaj között verseny bontakozott ki Kínában, ez pedig teljes mértékben Kína hasznára válik. A helyzet valószínűleg az Öböl menti kőolaj-kitermelőket is nyugtalanná teszi, hogy nagyra értékelt piacaikat elárasztja a túlságosan leárazott kőolaj

– mondta Vandana Hari, a szingapúri Vanda Insights alapítója.

Iránnal kapcsolatban a hivatalos kínai adatok 2020 vége óta csak háromhavi importadatot tartalmaznak, ideértve a 2022. januári és a 2022. májusi értéket is. Ez több mint furcsa, hiszen mások szerint a kőolaj folyamatosan érkezik Iránból Kínába. A Kpler adatai szerint az áprilisi enyhe csökkenés után májusban és júniusban is napi 700 ezer hordó felett volt az Iránból Kínába érkező kőolajimport. Az FGE iparági tanácsadó szerint az orosz Ural olajnak sikerült kiszorítania a kínai piacról az Iránból érkező import egy részét.

Irán az olaj árát a kereskedők szerint a Brent olaj hordónkénti áránál majdnem 10 dollárral alacsonyabban állapította meg, hogy a tervek szerint augusztusban Kínába érkező szállítmány az orosz olajjal egy árszintre kerüljön. Összehasonlításképpen Oroszország Ukrajna elleni inváziója előtt még körülbelül 4-5 dolláros engedménnyel adták az iráni olajat. A Neste adatai szerint jelenleg az orosz Ural viszont 32-35 dollárral olcsóbb diszkonton áron van a Brenthez képest.

(Borítókép: A Kharg-szigeti olajterminál Iránban. Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok