Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk, mi kellene ahhoz, hogy zuhanjanak az olajárak

2022. július 5., kedd 11:59

A nyersolaj ára az év végére 65 dollárra, 2023 végére pedig 45 dollárra eshet, ha a keresletet megbénító recesszió következik be – erre figyelmeztetett a Citigroup.

A pénzintézet arra hívta fel a figyelmet, hogy ha jön a recesszió, akkor zuhannak az olajárak. Ez akkor történik meg a Citibank szerint, ha az OPEC+ országok nem avatkoznak bele a világpiaci ár alakulásába, és visszaesnek az olajbefektetések – hívják fel erre a figyelmet a jelentésükben Francesco Martoccia és Ed Morse elemzők.

a Brent kőolaj hordónkénti ára a napokban 110–115 dollár között alakult. 

Az olaj ára idén az orosz–ukrán háborút követően indult meg jelentősen, most a bankok megpróbálják modellezni 2023-ig az árakat, szinte mindenhol a központi bankok kamatot emelnek, és a recessziós kockázat is folyamatosan nő. A Citi kilátásai a jelenlegi energiapiacot az 1970-es évek válságaihoz hasonlították, de jelenleg a bank közgazdászai nem számítanak arra, hogy az Egyesült Államok recesszióba süllyed.

A korábbi történelmi példák arra engednek következtetni, hogy az olajkereslet csak a legsúlyosabb globális válság idején esik vissza, de az olajárak zuhanására minden válság idején számítani lehet

– írták a Citi elemzői a keddi jelentésükben.

Feltehetően közeleg a recesszió

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint különleges válsággal állunk szemben, a kínálati sokkokon túl külkereskedelmi elakadással, valamint energia- és élelmiszer-ellátási zavarokkal is szembe kell néznünk. A háború miatt egyelőre nem tudni, hogy az infláció hol és mikor tetőzik, de a gond az, hogy van még egy ennél is nagyobb kihívás.

A háborús energiaválság olyan dolgokra kényszeríti a legfejlettebb országok kormányait is, amik korábban elképzelhetetlenek voltak

jelentette ki kedden Nagy Márton. 

A miniszter szerint a jelenlegi válság „igazán különleges”, mert az kínálati sokkok, külkereskedelmi elakadás, energia- és élelmiszer-ellátási zavarok sorozata. Az infláció nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak, a recessziós kockázat emelkedik. Az amerikai cégek pénzügyi vezetőinek többsége 2023 elejére recessziót valószínűsít az Egyesült Államokban.

(Borítókép: Mario Tama / Getty Images)

Rovatok