Index Vakbarát Hírportál

Határozatlan időre meghosszabbíttatnák az állam lakásfelújítási támogatását

2022. július 5., kedd 10:48

A dömpingszerű megrendelési hullám elkerülése és az ingatlanok műszaki állapotának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azt javasolja a kormánynak, hogy az év végéig érvényes lakásfelújítási állami támogatási lehetőséget határozatlan időre hosszabbítsák meg.

Az ÉVOSZ közölte, azt is szükségesnek tartják, hogy az új építéseknél az 5 százalékos áfaértéket határidők nélkül lehessen érvényesíteni. Javaslatait a szakszövetség azért fogalmazta meg a kormányzat számára, hogy a 2021–2022. évi nem várt mértékű építőanyagár-emelkedés és az infláció ellenére 2022 és 2025 között a lakásépítés és a lakásfelújítás egyenrangú legyen, és lendületük ne törjön meg.

A lakásépítés és lakásfelújítás területén tapasztalható hullámzást az állami támogatások és az áfapolitika ciklikusságai alapvetően gerjesztik. Mindez pedig számos esetben mind a megrendelőknek, mind pedig a kivitelezőknek feszültségeket, piaci zavarokat okoz. A kiszámíthatóság érdekében mielőbbi kormányzati döntést célszerű hozni

– indokolja a szakszövetség az állami támogatás meghosszabbításának szükségességét az MTI szerint.

Minden ötödik lakásfelújításhoz kérik az állam segítségét

A kivitelezők tapasztalatai szerint idén minden negyedik lakásépítés finanszírozásánál megjelenik valamilyen állami támogatás, és minden ötödik lakás felújításánál támogatást vesz igénybe a lakosság. Ezek a támogatások a vállalkozók közötti versenyegyenlőséget is javítják, mivel szerződésekhez, tételes műszaki tartalmakhoz, legális pénzmozgásokhoz kötöttek a kedvezmények. A támogatások határidők nélküli fennmaradása versenyképességi kérdés is – jegyezte meg a szakszövetség.

Közölték, a lakásépítés Magyarországon 2022-től elsődlegesen finanszírozhatósági kérdéssé vált:

tíz esetből nyolc alkalommal banki hitelek felvételével tudják a megrendelők megépíttetni otthonukat.

Az ÉVOSZ úgy látja, hogy az 5 százalék fölötti hitelkamatszint befagyasztja a lakossági megtakarítások lakásépítési célú felhasználását. Ezért azt javasolják, hogy vezessék be a lakáscélú hitelek 5 százalékos kamatsapkáját. A szakszövetség szerint ezt „kiválóan” szolgálná a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthonteremtési Programjának aktualizálása és fenntartása.

A feketefoglalkoztatás problémája

Az ÉVOSZ a lakossági megrendelőknek nyomatékosan javasolta az elvégzendő feladatokra vonatkozó írásos szerződés megkötését a vállalkozókkal. A szerződésben célszerű tételesen rögzíteni az elvégzendő feladatokat, az árakat, a műszaki-pénzügyi ütemeket, a fizetési és jóteljesítési garanciákat.

Ezt azért tartják fontosnak, mert a lakosság közvetlen megrendelésére készülő lakásépítéseknél és lakóingatlan-felújításoknál tapasztalható a legmagasabb szintű feketefoglalkoztatás az írásos szerződések nélküli munkavégzés nagy száma miatt. Ez a jelenség rontja a tisztességes vállalkozók versenyhelyzetét, ami változtatásokat sürget a lakásfelújítás területén, hiszen nagy kockázatot hordoz magában a megrendelő és kivitelező számára egyaránt.

Rovatok