Index Vakbarát Hírportál

Nagyon jól állnak a tárolóink, legalábbis egyelőre

2022. július 5., kedd 10:23

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi földgázpiaci riportja, amelyből kiderül, hogy az Európai Unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal volt magasabb, mint egy éve. Magyarországon pedig összesen 48 százalékkal nőtt a betárolt mennyiség az előző hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest.

A háború kitörése óta május volt az első hónap, amikor az európai piacokra érkező összes import csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A megelőző hónapokban a magasabb LNG- és norvég szállítások pótolni tudták a kieső orosz behozatalt.

Májusban viszont 5 százalékkal csökkent az elérhető összes forrás nagysága.

Az orosz import előző havi csökkenéséhez hozzájárult, hogy a lengyel, bolgár és finn szállítás leállt a rubelben történő fizetés megtagadása miatt, valamint Ukrajnában kiesett a Szohranovka tranzitútvonal. A hónap utolsó napján bejelentették, hogy június 1-től a holland és dán szállítást is korlátozzák – derült ki a MEKH sajtóközleményéből.

Átmenetileg mérséklődött a globális gázpiaci versengés, ugyanis jó ütemben haladtak az európai tárolófeltöltési programok, és telítődtek az európai LNG-terminálok kapacitásai, továbbá kismértékű volt a kínai LNG-kereslet. Mindezek a hatások megjelentek a spot és a rövidebb távú határidős termékek árában is.

Ugyanakkor a jövő évi termék ára tovább emelkedett, mivel a piaci szereplők legkorábban 2024–25-re várják, hogy az orosz földgáz helyettesítésére rendelkezésre álló pótlólagos források, valamint az uniós keresletcsökkentő intézkedések már érdemben hozzá tudnak járulni a piaci szűkösség mérsékléséhez.

Magyarországon nőtt az import, csökkent a felhasználás

Az európai kereslet visszaesésének köszönhetően, a források csökkenése ellenére is, az unióban a májusban betárolt gáz mennyisége 10 százalékponttal magasabb volt, mint egy éve.

Magyarországon szintén jelentősen alacsonyabb volt a fogyasztás: a felhasználás 32 százalékkal csökkent – a hőmérsékleti hatásoktól megtisztítva is 15 százalékos volt a kereslet visszaesése. A hazai piacra érkező nettó import 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Így májusban 48 százalékkal többet sikerült betárolni, mint a megelőző év azonos hónapjában. A régió tárolóiban májusban Ausztriát és Romániát kivéve alacsonyabb volt a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában – MEKH sajtóközleménye szerint.

Folyamatos az ellátás

Június végén a MEKH azt nyilatkozta, hogy a

6,33 MILLIÁRD KÖBMÉTERNYI HAZAI TÁROLÓI KAPACITÁSBÓL 36,27 SZÁZALÉKoT MÁR FELTÖLTÖTTeK.

Június végén már 2,3 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a földalatti gáztárolókban. Míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022–2023-as téli időszakra október 1-jéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték, és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit. A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő – tájékoztatott akkor az energiahivatal.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg a Getty Images)

Rovatok