Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb lakáshitelt vesznek fel az amerikaiak

2022. július 6., szerda 16:04

Hiába csökkennek már második hete a jelzálogkamatok az Egyesült Államokban, ez sem segített az irántuk való kereslet élénkítésében.

A kamatlábak csökkenése a múlt héten tíz bázispontot, az elmúlt két hétben pedig 24 bázispontot mutatott, de így is 5,4 százalékkal csökkent a teljes jelzáloghitel-kereslet az egy héttel ezelőttihez képest a Jelzálogbankárok Szövetségének (MBA) adatai szerint. Az e heti eredményekben szerepel egy ünnepi kiigazítás, ugyanis figyelembe kell venni a függetlenség napja előtti, pénteki korai zárásokat – írja a CNBC.

A harmincéves, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos szerződéses kamatlába 647 200 dollár vagy annál kisebb hitelösszeg mellett csökkent 5,84 százalékról 5,74 százalékra. 

A jelzálogkamatok már a második egymást követő héten csökkentek, mivel a gazdasági lassulással kapcsolatos növekvő aggodalmak és a recessziós kockázatok növekedése miatt a kincstári hozamok alacsonyabbak maradtak

– mondta Joel Kan, az MBA gazdasági és iparági előrejelzésekért felelős alelnöke.

A hitelkiváltások nyolc százalékkal csökkentek múlt héten, és 78 százalékkal maradtak le az egy évvel ezelőtti azonos héttől. A jelzáloghitel-aktivitás refinanszírozási aránya az összes kérelem 29,6 százalékára csökkent az azt megelőző 30,3 százalékról. 

A kamatlábak még mindig jelentősen magasabbak, mint egy évvel ezelőtt, ezért a lakásvásárlási és refinanszírozási kérelmek továbbra is alacsonyak. A vásárlási aktivitást a továbbra is fennálló megfizethetőségi kihívások és az alacsony készletszint hátráltatja

– közölte Kan.

A Mortgage Bankers Association szerint az átlagos lakásvásárlási hitel 405 200 dollár nagyságú az Egyesült Államokban, ami 164 millió forintnak felel meg.

Rovatok