Index Vakbarát Hírportál

Májusban éves alapon 9,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

2022. július 6., szerda 10:00

A magyarországi ipari termelés volumene májusban 9,4 százalékkal növekedett az előző év májusi adatához képest. Ehhez legnagyobb mértékben a számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek, valamint az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek gyártásának felfutása járult hozzá.

A hazai ipari termelés volumene májusban 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az áprilisi éves adat még csak 3,1 százalékos emelkedés volt. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel idén májusban kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – közölte első becslését szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. Az egy évvel korábbiakhoz képest a legnagyobb súlyú iparágakban is emelkedett a termelés volumene: a járműgyártás kisebb, a számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek, illetve az élelmiszerek, az italok és a dohánytermékek gyártása nagyobb mértékben nőtt. Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Rovatok